• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

TYB “Kültür Kervanı” Diyarbakır Programını Tamamladı

TYB “Kültür Kervanı” Diyarbakır Programını Tamamladı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 35.Yıl etkinliklerini gerçekleştirmek amacıyla Ankara’dan Siirt’e çıkardığı “Kültür Kervanı” Siirt’ten Ankara’ya dönüşe başladı.

TYB Kültür Kervanı’nın Diyarbakır çıkartması iki gün süren etkinliklerle tamamlandı. Birinci gün etkinlikleri Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde her zaman gerçekleştirilen program gereği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan’ın Türkiye Yazarlar Birliği’ni tanıtan konuşması ve heyetteki yazar, şair ve yöneticileri tanıtımı, ardından okur-yazar buluşması ve yazarların kitaplarını imzalaması, resim sergisi başladı.

Şair Vedat Güneş, Mehmet Kurtoğlu, İbrahim Eryiğit, Nesrin Erdoğmuş, Ferit Mergen, Necat Uslu, Mehmet Oğuz, Erbay Kücet, Bülent Sönmez, Ali Kutay, Hamdullah Işık, Süleyman Aydın ve Abdulvahab Akbaş şiirlerini okudular.

“Sezai Karakoç’la 80 yıl” panelinde konuşmacılar Diyarbakır Ergani doğumlu üstadı her yönü ile tanıtımını yaptılar. Yrd. Doç. Dr M. Emin Uludağ’ın yönettiği panelde Prof. Dr. İlhan Genç, Mahmut Bıyıklı,  İbrahim Eryiğit ve M. Ali Abakay panelist olarak üstad hakkındaki düşüncelerini dinleyicilerle paylaştılar.

Diyarbakır Vali yardımcısı Mustafa Can’ın katıldığı toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici telgraflarıyla katıldılar.

Toplantı sonrasında gerçekleştirilen şehir gezisi sırasında Şarkiyat Araştırmalar Derneği ziyaret edilerek burada dernek mensupları ve Diyarbakırlı STK temsilcileriyle çay sohbeti yapılarak aynı zamanda da kültür, şiir ve medeniyet eksenli sohbetler yapıldı.

Diyarbakır ziyaretinin ikinci gününde Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi A Salonunda Yeni Mecralar ve Edebiyat, Sinema, Televizyon, İnternet uyarlama ve Diziler konulu Muhsin Mete’nin yönetimde düzenlenen panel de Yrd. Doç. Dr. Bülent Sönmez, Yusuf Kaplan, İsmail Güneş ve Ömer Erdem sundukları bildirilerle iletişimin çağımızdaki müspet ve menfi etkileri üzerine durdular.

Zamanımızda silah ve reklamın gücü üzerine duran Kaplan; Silah hakim olma çabası, gücü ele geçirme cabasıdır. Reklamda bunun dilidir. Kamera izleyiciye yöneltilmiş bir silahtır. Film çekmekle silah çekmek aynıdır diyen Kaplan “Son 10 yıldır ülkenin Kültür bakanı olmadığına” dikkati çekti.  Yönetmen İsmail Güneş’te “Her ailenin 5 çocuğu olsun diyen bir kızıl elmamız olduğuna” işaret ederek bu kızıl elmanın gerçekleşmesini isteyenler eğitim konusunda ciddi bir proje ortaya koyamamışlar. Çocuklarımız TV’lerin konusuz, anlamsız dizilerine teslim edilmişlerdir. Kültür, kitap, şiir hayatımızdan çekiliyor. Kuraklık olmasına rağmen yağmur duasına çıkmakta yok’ diyerek sözlerini tamamladı.

Dr. Mehmet Sılay, Şükrü Can ile birlikte Hayat Eğitim Kültür Derneği’nde Selahaddin Eyyübi Konferansı verdiler. Konferansta vahdet, birlik ve kardeşliğimizin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Sılay “Barış dönemi sonsuza kadar sürecek inşallah kin ile din aynı yürekte olamaz” dedi.

TYB mensubu yazarlar etkinlik çerçevesinde Diyarbakır Uzay TV’de açık oturuma katıldılar. Türkiye Yazarlar Birliğinin 35.yıl etkinliklerinin, Çalınan Tarihimizle yüzleşmek, Kardeşlik temasını ve son günün önemli dramı olan Reyhanlı olayının konuşulduğu toplantıda ‘kardeşlik mesajı verildi. Açık oturuma TYB adına Dr. Mehmet Sılay, M. Adil Oymak ve A. Vahab Akbaş katıldılar.

“Kültür Kervanı”nın Diyarbakır etkinliklerine TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, Genel Mali Sekreter Erbay Kücet, Genel Sekreter Atilla Mülayim, Yönetim Kurulu Üyeleri Ferhat Koç, Ahmet Fatih Gökdağ, Dr. Mehmet Sılay, Muhsin Mete, İzmir Şubesi’nden Mahir Adıbeş, Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Kurtoğlu, İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet İlhan, TRT Erzurum Bölge Müdürü Salih Lütfi Şengül, Şair Vedat Güneş, İbrahim Eryiğit, M. Adil Oymak, Vahap Akbaş, Ahmet Dur, Sami Terzi   katıldılar.

 

  

DSC08443

DSC08450

DSC08475

DSC08738

DSC08189

Bu haber toplam 2064 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim