• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Unutulan Bulgaristan Müslümanları-3: Sofya İslam Enstitüsü

Unutulan Bulgaristan Müslümanları-3: Sofya İslam Enstitüsü
'Beşiğim ve Eşiğim' isimli hatırat kitabında Prof. İsmail Cambazov, Bulgaristan Müslümanlarının İslami ilim tahsili alanında faydalanabilecekleri tek yüksek öğrenim kurumu olan Sofya İslam Enstitüsü’nün hikâyesini anlatıyor. Abdullah Osmanoğlu yazdı.

Önceki iki yazımızda Prof. İsmail Cambazov’un Nüvvab Medresesi hakkındaki hatıralarını nakletmiştik. Cambazov’un Bulgaristan’daki Müslümanlar hakkındaki eserleri Nüvvab ile sınırlı değildir. 1992-1995 yılları arasında rektörlüğünü yürüttüğü ve uzun seneler öğretmen olarak görev yaptığı Sofya İslam Enstitüsü’nün de onun hatıralarında ayrı bir hikâyesi var. Yakın zamanda basılan "Beşiğim ve Eşiğim"(kişisel yayınlar) isimli hatırat kitabında Prof. İsmail Cambazov, Bulgaristan Müslümanlarının İslami ilim tahsili alanında faydalanabilecekleri tek yüksek öğrenim kurumu olan Sofya İslam Enstitüsü’nün hikâyesini anlatıyor.

Cambazov kitabına kendine dair kısa birkaç anekdotla başlar. Sosyalizm zamanı Bulgaristan yönetimine nasıl inandıklarını, Markist-Leninist olup Allah’ı reddettiklerini ve isimlerini değiştirdiklerini aktarır. Ancak Cambazov “küllü şeyin yerciu ila aslihi” sözünü anımsatarak kendisinin de 1980’lerin sonuna doğru bir dönüş yaşadığını ve bir umre ziyareti esnasında Kabe-i Şerif’i tavaf edip, Peygamber Efendimiz ’in kabrini ziyaretten sonra tevbe ederek tekrar İslam’a döndüğünü anlatır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/bulgaristan/25758/unutulan-bulgaristan-muslumanlari-3-sofya-islam-enstitusu

Bu haber toplam 1064 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim