• İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C

Ahmet Varol: Korona salgını ve Arap dünyasındaki siyasi tutuklular

Ahmet Varol: Korona salgını ve Arap dünyasındaki siyasi tutuklular

Arap ülkelerinin çoğunda hâlâ dikta rejimleri hüküm sürdüğünden cezaevlerinde de siyasi tutuklular büyük bir yekûn teşkil etmektedir. Çünkü bu rejimler vatandaşlarının, rejimi, saltanatı ellerinde tutan yöneticileri, onların politikalarını, uygulamalarını eleştirmelerine asla müsaade etmezler. Eleştirmelerini bir yana bırakın herhangi bir farklı öneri sunsalar bile polisin kapılarına dayandığını görürler. Örneğin Suudi Arabistan’daki saygın ilim adamlarından Selman El-Avde, kişisel twitter hesabında Katar’a ambargo uygulanması yerine meselenin diyalog yoluyla çözülmesini önermesi sebebiyle hapse atıldı ve şimdi idamla yargılanıyor. 

Suudi Arabistan’da bu şekilde hapse atılan ve Sahve (Uyanış) haraketine mensup oldukları düşünülen çok sayıda ilim ve fikir adamı bulunmaktadır. Tabii Suudi Arabistan’da örgütlü bir sivil yani devletten bağımsız çalışma yapılması mümkün değildir. Fakat bu ülkede rejime muhalif bazı görüşler ileri süren fikir adamlarının oluşturduğu çevreye Sahve Hareketi deniyor. Yoksa gerçekte bunların ülke sınırları içinde herhangi bir örgütlü çalışma yapmaları söz konusu değil. Ancak ülke dışında onların haklarını savunmak amacıyla oluşturulmuş bir yapılanma var. Bunlar da genellikle internet üzerinden bilgilendirme ve uyarı çalışmaları yapıyorlar. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/korona-salgini-ve-arap-dunyasindaki-siyasi-tutuklular-31747.html

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim