• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ali Haydar Haksal: Gönlü Geniş Olma

Ali Haydar Haksal: Gönlü Geniş Olma
İnsanın hem ferahladığı hem de daraldığı zamanları olur. Hayatın gerilimleri ya da huzur ortamı etkileyicidir her zaman. Acılı bir zamanda acı çekmenin getirdiği ağırlıklar çok yönlü insanı etkiler, âdeta kuşatma altına alır.

İnsan olmanın sağladığı sorumluluk, özenli yaşamayı gerektirir. Bu, öyle bir hayat yolculuğudur ki kendindenlikle olur. Hayat akışı doğasında olur, yol alınır ve yaşanır. Allah’ın insana yükümlediği yaşama bir bilinç ve sorumluluk alanı var. Hem kendisiyle hem de dış etkenlerle bir savaşım içinde olur. Savaşım diyorum insan nefsi, istek ve arzuları belli bir sınırda tutulmayınca başını alır gider, sınır tanımaz. Her şeyden önce kendisiyle sınanır. Bu bir doğal akışta olsa bile.

Müslüman olma sorumluluğu ise apayrı bir güzellik. İnsan doğasına uygun, insan için var olan bir hayat anlayışı oluşturur. Zaten kendini bildiği ilk andan itibaren belli bir ölçü gelişir. İslâm inancının temel kavramları var. Her aile ortamında ilk biliş ve fark edişten itibaren bir ruhun içinde kendini bulur. Yolculuğu da böyle başlar. Basit gibi görünen kimi davranış biçimleri hayatında etkili olur.

“Sabır” kavramı adeta bir zikirdir bu hayat anlayışında. Gerilimleri etkileyen ve sınırlayan bir kavram. Bir duadır aynı zamanda.

İnsanlığın bu kadar acı çektiği bir zamanda insanın daraldığı, bunaldığı, iyice sarsıldığı ortada. İnsanlığın bir kesimi acılar içinde iken bir diğer kısmı umarsız, ilgisiz ve hatta görmeyecek kadar kör, duymayacak denli sağır ve tamamen duyuşsuz bir varlık olur.

İnsanın insana gereksinimi olduğu her zaman ve dönemde bir gerçek. İnsanın bu kadar ağır koşullarda öfkeyle dolu olduğunun, öfkenin de sınırları aşmaya ve bir sel gibi savurup götürdüğünün tanığı olunuyor. Kendini kaybediyor. Bu durumda da insan insandan uzaklaşıyor ve tam anlamıyla düşman kesiliyor.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/19122473/ali-haydar-haksal/gonlu-genis-olma

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim