• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Ali Kılcı’nın yeni kitabı “Turasan Bey” çıktı

Ali Kılcı’nın yeni kitabı “Turasan Bey” çıktı
Sanat tarihi uzmanı, arkeolog, araştırmacı yazar, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kılcı’nın “Ankara’da Bir Alperen Turasan Bey” kitabının ikinci baskısı okuyucuları ile buluştu.

Türk kültürüne yazılı belgeler kazandırmak gayesiyle ülkemizdeki vakıf mimari eserlerin envanter ve tescili, onarımı ve korunması konularında önemli hizmetleri olan Ali Kılcı’nın Ankara ile ilgili özel araştırmaları, makaleleri, bildirileri ve eserleri bulunuyor.

Ankara tarihinde iz bırakmış tarihî şahsiyetler tanınmıyor

Editörlüğünü Mustafa Bektaşoğlu’nun üstelendiği “Ankara’da Bir Alperen Turasan Bey”’in ön sözünde Ali Kılcı, eseri yayınlama gerekçesi olarak şu ifadelere yer veriyor:

“ Anadolu’nun bir vatan hâline gelmesinde alperenlerin emeği olmuştur. Bu  kapsamda Ankara tarihinde iz bırakmış tarihî şahsiyetler vardır. Selçuklu ve Osmanlı devirlerinde Ankara’da yaşayan; Kızıl Bey, Ahi Şerafeddin, İskender Bey, Hacı Bayram-ı Veli, Karaca Bey ve Yeğen Bey gibi isimleri tanımanın, yaşadığımız coğrafyanın kıymetini bilmek bakımından faydalı olacağı kanaatindeyiz. Ankara tarihi için önemi olan şahsiyetlerin halkımıza yeterli ve onların dikkatini çekecek bir şekilde tanıtılması araştırmacılar ve ilgililere düşen bir görevdir.

Tarih boyu bu topraklarda kimler, nasıl yaşadı, hangi olaylar cereyan etti?  Nedense tarihe mâl olmuş bu şahsiyetlerin bilinmesini ve tanınmasını pek önemsemiyoruz. Aslında araştırdığımızda çoğunluğunun hayatı birer efsane ve roman kahramanı olacak nitelikteki bu kişilere olan borcumuzu onları tanıyarak ve tanıtarak ödeyebileceğimizi düşünüyoruz.”

Eserine Ankara’yı geçmişten bugüne tanıtarak başlıyor Kılcı, kitaba da adını veren “Turasan Bey” hakkında şu bilgileri veriyor:

“Turasan Bey, XIV. yüzyılda doğmuş XV. yüzyıl ilk çeyreği sonlarına kadar yaşamış, erken Osmanlı Devri başları ümerasından biridir. Doğum yeri konusunda herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Ancak büyük bir vakıf kuracak kadar, Ankara ve  çevresinde mal mülk edinmesi, hayatının çoğunluğunu Ankara’da ve Kazan Tekke  köyünde geçirdiğini söylemek mümkündür.

Turasan Bey’in babasının isminin Duman Ağa olduğu, Paşa Hatun isminde bir kızı ve Fatma Hatun isimli bir kız kardeşi ve onun da Hızır Bali isminde bir oğlu olduğunu türbe kitabesi ve vakfiyesinden öğrenilmektedir.  Duman Ağa oğlu Turasan, Bey ünvanı ile Ankara yöresinde küçük bir yerleşim merkezi olan Akçakavak köyüne yerleşmiştir. Bu köy, Turasan Bey’in burada kurduğu zaviyeden dolayı sonradan Tekke köy adını almıştır. Sonrada çevre köyler  de onun etrafına birleşmişlerdir. (Turan, A.N, 1999:60) Turasan Bey Tekke köyünde geçirdiği günlerin yanında iki mescit ve bir hamam yaptırdığı ve idari merkez olan Ankara’ya da sürekli olarak gelip gitmiş olmalıdır.

Geçmişte Ankara’ya hizmet etmiş Turasan Bey’in hayatını, eserlerini ve  hizmetlerini merak edenlere kaynak niteliğindeki eser, Ankara üzerine araştırma yapanların da okuması gereken bilgi ve belgeleri ihtiva ediyor.

Ankara’da Bir Alperen Turasan Bey / Ali Kılcı / ISBN: 978-625-00-9055-8 / 2. Baskı / Baskı tarihi: ANKARA –2022 / İletişim: alikilci51@gmail.com

 

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 782 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim