• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Bedir Acar: Önemli yolcuları olan 40 kişilik otobüsteydim

Bedir Acar: Önemli yolcuları olan 40 kişilik otobüsteydim

Osmanlı’nın yüzyıllarca hüküm sürdüğü balkan şehirlerini kapsayacak şekilde düzenlenen 10 günlük kültür ve edebiyat yolculuğu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşti. ‘Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı’ adını taşıyan seyahatin, TYB’nin kurucusu ve onursal başkanı D. Mehmet Doğan’dan şimdiki genel başkanı Dr. Kazım Arıcan’a, İbrahim Ulvi Yavuz’dan öykücü Necip Tosun’a, şair Nazım Payam’dan Prof. Dr. Caner Arabacı’ya kadar 40 kıymetli yolcusu vardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleşen Kültür Kervanı’na katılan akademisyen, yazar ve edebiyatçılar Edirne’den yola çıkıp İskeçe, Gümülcine, Üsküp, Pirizren, İşkodra, Mostar gibi Osmanlı eserleriyle hala göz kamaştıran onlarca şehirden geçerek gezinin son durağı, Evlad-ı Fatihan Saraybosna’ya ulaştı.

Kurulduğu günden bu yana kültür dünyamızı bereketlendiren TYB’nin 40 yıllık yolculuğunun taçlandığı ‘Balkan seferi’nde önemli paneller, toplantılar, buluşmalar gerçekleşti. Örneğin, Türk şiirinin şahikalarını yazan Yahya Kemal, doğduğu topraklarda; Üsküp’te yad edilirken, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dede toprakları İşkodra dahil, Pirizren’de, Mostar’da ve uğranılan tüm şehirlerde yerel kültür adamlarıyla birlikte ortak etkinlikler düzenlendi.

Dile kolay, tam 10 güne sığdırılan 20’den fazla şehir… Edirne’den Mostar’a otobüsle yapılan bu uzun yolculuk esnasında, yemyeşil tabiatın hüküm sürdüğü Balkan şehirlerinde, dağlarında, ovalarında yol alınırken, kafileye zaman zaman Rumeli ve Anadolu türküleri de eşlik etti. Ayrıca tarih ve edebiyat sohbetleriyle süslenen yolculuk baştan sona bir bilgi şöleni halinde rüzgar gibi geçti. Hem iki yakanın yanık türkülerinden, hem Osmanlı eserleriyle dolu Balkan coğrafyasının hüzünlü yollarından geçerken bir kez daha anladık ki, Rumeli ve Anadolu bir elmanın iki yarısıymış. 

Devamı: http://www.star.com.tr/kultur-sanat/onemli-yolculari-olan-40-kisilik-otobusteydim-haber-1341036/

Bu haber toplam 1139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim