• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bülent Orakoğlu: 3. dünya savaşı yolda! Tek hamle ile dünya ateş topuna dönebilir mi?

Bülent Orakoğlu: 3. dünya savaşı yolda! Tek hamle ile dünya ateş topuna dönebilir mi?
1’inci dünya savaşında kömür, 2’nci dünya savaşında ise petrolün rol oynadığı askeri ve sivil uzmanlarca iddia ediliyor.

Günümüz konjonktüründe dünya hakimiyetinin bir anlamda ‘Ortadoğu’nun kontrolünden geçtiği içinde bulunduğumuz global gerilimin kuşatıcı savaş boyutuna evrilmesinde yine enerji ve politika belirleyici faktör olacak’ iddiasını görmezden gelemeyiz sanırım. Bu noktada ‘İsrail ve Siyonizmin’ arz-ı mevud bahanesiyle bölgeyi kan gölüne çevirmesi, çoluk çocuk demeden 26 bini aşkın Filistinli’yi katlederek soykırım suçu işlemeye devam etmesi, mevcut alanını Lahey Adalet Divanı'nın kararlarını ve dünya ülkelerinin cılız da olsa tepkilerini görmezden gelerek genişletmeye devam etmesi büyük savaşı tetikleyecek önemli bir neden olarak görülebilir sanırım.

CIA DİREKTÖRÜ BURNS: ORTADOĞU PATLAMAYA HAZIR!

ABD CIA Direktörü Burns Orta Doğu’da devam eden karmaşık sürecin ciddi zorluklar içerdiğini vurguladı. Burns ABD’nin Gazze’de İsrail saldırılarının yoğunluğunu azaltmak, Filistinli sivillerin insani ihtiyaçlarını karşılamak, rehinelerin serbest kalmasını sağlamak, çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek ve Gazze’de uygulanabilir bir formül bulabilmek gibi oldukça zor problemlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Burns'un, bölgesel düzlemde İran-İsrail denklemine ilişkin, “İsrail’in ve bölgenin güvenliği için anahtar, İran’la baş edebilmektir. İran rejimi mevcut krizde güçlenmiştir ve son bölgesel uzantısına kadar savaşmaya hazır gözükmektedir” değerlendirmesi hiç inandırıcı değil. Zira ABD’nin Ürdün sınırındaki üslerine drone ile yapılan saldırılar sonrasında yaptıkları açıklamaların tam aksini söyleyip Irak ve Suriye’deki İran Devrim Muhafızları ile ilişkili 85 hedefi vurdukları iddiası açık bir tenakuza işaret etmektedir. Ayrıca Biden Amerika’sı katiller ordusu Siyonistlerin katliam ve soykırımlarına füze ve tonlarca bombalardan oluşan mühimmat desteği ile 26 bini aşkın Filistinli’nin ölümünden en az İsrail kasabı Netanyahu kadar sorumludur.

Burns, Orta Doğu’ya ilişkin kullandığı sözlerle de dikkat çekti. İsrail’in Gazze’de halen devam eden katliamlarıyla gerilimin sadece bölgeyi değil tüm küresel sistemi ilgilendirdiğini kaydeden Burns, sürecin hassasiyetini, “Son 40 yılımın büyük kısmını Orta Doğu’da ya da bu bölge üzerine harcadım ve Orta Doğu’yu daha karmaşık ve bu kadar patlamaya hazır nadiren gördüm.” sözleriyle ifade etti. Burns'un ayrıca ABD’nin hegemonik gücünü kaybettiğine ilişkin şu sözleri de çok önemliydi sanırım. Burns'un ABD’nin şu anda karşı karşıya kaldığı durumu Soğuk Savaş’ın bittiği ya da 11 Eylül sonrası dönemlere benzeterek, ABD’nin artık Çin ve Rusya karşısında “rakipsiz üstünlüğe” sahip olmadığını açıklaması önemli bir itiraftı şüphesiz!
 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulent-orakoglu/3-dunya-savasi-yolda-tek-hamle-ile-dunya-ates-topuna-donebilir-mi-4599682

Bu haber toplam 127 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim