• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Dr. Eray Güçlüer: Küresel güç mücadelesinin merkezinde Türkiye var

Dr. Eray Güçlüer: Küresel güç mücadelesinin merkezinde Türkiye var
14 Haziran 2021 tarihinde Brüksel'de gerçekleşen NATO liderler zirvesinde açıklanan NATO-2030 konsepti sonrası Karadeniz'de hareketlenmeler yaşandığını görüyoruz.

Rus savaş gemilerinin İngiliz savaş gemilerine uyarı ateşi açması yeni bir krizin fitilini ateşlemiş olabilir. Elbette NATO ittifakı üzerinden batılı güçlerin Karadeniz'deki baskıyı artırmaları tesadüf değil. Ortada büyük bir küresel mücadele var ve bu mücadelede batı harekete geçmiş gibi görünüyor. Burada amaç Karadeniz-Kafkaslar hattını kontrol ederek Rusya'yı güneyden çevirmek. Dolayısıyla hem Rusya'yı hem de Kafkasları yeni gelişmeler bekliyor olabilir. Aynı durum aslında Akdeniz'de de yaşanıyor. Rusya'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimindeki ekonomik varlığına son verilmesi, ABD'nin Libya'da Türkiye ile birlikte hareket etmek istemesi Akdeniz'de Rus varlığını sınırlandırma girişimleri olarak da yorumlanabilir. ABD'nin üsler kurmak suretiyle örtük ve sessiz bir şekilde Yunanistan'ı işgal etmesi, Girit ve GKRY'teki hava üsleri üzerinden askeri varlığını arttırması Rusya için stratejik kuşatma hamleleridir. Ancak bu hamleler aynı zamanda Türkiye için de geçerlidir ve Türkiye tarafından da dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda doğu ile batı arasındaki küresel mücadelede ülkemizin etrafında yeni kriz alanlarının oluşmaya başladığını görüyoruz.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/dr-eray-gucluer/kuresel-guc-mucadelesinin-merkezinde-turkiye-var/haber-1186468

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim