Erol Göka ‘Akran Zorbalığı’nı anlatıyor

Erol Göka ‘Akran Zorbalığı’nı anlatıyor
Ne çok duyuyoruz değil mi son zamanlarda ‘akran zorbalığı’ tabirini. Bazılarınız diyebilir ki: evvel böyle şeyler yok idi. Hem haklılar hem haksızlar…

 Büyük ihtimalle evvelden de akran zorbalığı vardı ama son zamanlarda eğitim yaşının çok uzaması; anaokulu, ana sınıfı uygulamalarının yaygınlaşması ve ilkokul sonrası eğitim mecburiyeti olması, akran zorbalığını daha görünür hale getirdi.

Eskiden çoğumuz ilkokulda eğitimimizi tamamlardık ve mahalle arasında büyüyüp giderdik. Şimdi öyle değil! Akran zorbalığı diye daha ziyade okulda yaşanan olaylara deniyor. Okul dediğim; anaokuluyla anasınıfı ile birlikte başlıyor. Ve her yaş döneminin kendine özgü akran zorbalığı tipleri tarif ediliyor. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise… Okullarda daha üstün ve güçlü konumdaki bir ya da birkaç kişinin, diğer çocuğa ya da çocuklara uyguladığı zorbalık biçimleri anlatılmaya çalışılıyor, akran zorbalığıyla… Söylediğim gibi her yaş grubunda bunun değişik tipleri olabiliyor.

Sevgili arkadaşlar,

Akran zorbalığı bence çocuğa bakışımızla çok alakalı. İnsan yavrusu çocuk, elbette özgür bir ortamda yetişmeli; bu tartışmasızdır. Kendi yeteneklerini, kabiliyetlerini başka türlü ortaya çıkartamaz; serpilip gelişemez. Ama çocuk öyle bir varlıktır ki; yine aynı zamanda ona dur diyen birisi olmalı. Çünkü sınırlarını bilemez. Sanıyorum son zamanlarda gerek ebeveynler, gerek toplumun, gerek okul; bu dur komutunun kullanmasında eksiklikler yaşadı. Evvelden de yanlış kullanılıyordu ama şimdi eksik kullanılıyor ya da hiç kullanılmıyor. Öyle olunca çocuk gücünü nerede durdurması gerektiğini bilemiyor. Zaten bilmiyor ve gücünün sınırlarını sınamak istiyor hep! Ama dur diyen olmayınca da problemler başlıyor. Karşımıza akran zorbalığı çıkıyor, diye düşünüyorum.

Türkiye’de üzüldüğüm noktalardan birisi; çok iyi işler yapan kişiler ve kurumlar olduğu halde onların emeklerinin bir türlü tam olarak değerlendirilmemesi ve hak ettikleri alkışı almamalarıdır. Burada akran zorbalığı konuşuyoruz ama benim konuşmam aslında çok da gerekli değil. Çünkü konuşması gerekenler konuşmuş…

Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesine girmenizi tavsiye ederim. Orada Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Akran Zorbalığı”[1] diye hazırladığı öyle bir bölüm var ki… Müthiş! İsterseniz teorik bilgiyi sonuna kadar alabiliyorsunuz. Öğretmenlerimizin yararlanabileceği broşürler var, velilerimizin yararlanabileceği broşürler var. Bütün anlatılar, çocuğun yaş grubuna göre ayarlanmış: okul öncesi var, ilkokul var, ortaokul var, lise var… Bununla ilgili sunumlar var. Gene aynı yaş gruplarına göre veli sunumları var. Hangi yaş grubundaki çocuğunuzun akran zorbalığına maruz kaldığını ya da uyguladığını anlayabilirsiniz ve neler yapmanız gerekir, ince ince anlatılmış burada. Alkışlarımı gönderiyorum, çok takdirlerimi bildiriyorum onlara.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/erol-goka-akran-zorbaligini-anlatiyor-h48654.html

Bu haber toplam 200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim