• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Film İncelemesi: They Live / Yaşam veya Yaşıyor-Lar

Film İncelemesi: They Live / Yaşam veya Yaşıyor-Lar

Film genel olarak “sınırsız kapitalizm / neo kapitalizm (kök olarak “laissez faire / bırakınız yapsınlar” denilen temelini ekonomik yapı şekillendiren sisteme karşı derin bir eleştiri mahiyetindedir. Özellikle marksist teorilerin (sosyologlar, ideologlar, sinemacılar ve saire…) ve teolojinin muazzam eleştiri gücü bu film de bir fenomen bir şekil bir beden bir vücut bir varlık olmuştur.

Önce Yönetmen : JOHN CARPTENER

John Howard Carpenter, John T. Şans olarak da bilinir. 74 yıllık ömrünün büyük kısmında elektro müzik, rock ve film müzikleri ile ilgilenmiş bestelemiş ve müzisyenliğini yapmıştır. Sahip olduğu ünü daha çok yazmış olduğu eserler ve yönetmiş olduğu filmler ile kazanmıştır.

Özellik ile Halloween olarak bilinen korku-polisiye filmi bunun en bilinenlerinden biridir. Halloween’ın yazarlığını, yönetmenliğini  ve müziklerini de yapmıştır. They Live isimli filmi de onun imza eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dönem

Film yazıldığı dönem ile iç içedir onun esere yansımasıdır. Özellik ile Jimmy Carter ile başlayıp Ronald Reagan ile zirve noktasını bulan ve George H. W. Bush ile devam edip 1994 ile tam olarak başlayan faal ve bilfail olan neo-kapital sistemin dinamiklerine bir eleştiri mahiyetindedir.

Film din ve bilim mefhumuna değinmiştir. , özellikle din kavramına “me-din-e” olarak değinmiş dinin bu konuyu nasıl gördüğü ve nasıl bir tedeyyün ile hareket ettiğini üstü kapalı bir şekilde filmin içine gizlenmiştir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/film-incelemesi-they-live-yasam-veya-yasiyor-lar/

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim