Halit Kanak: Ahlat ve Malazgirt’ten fetih notları (26 Ağustos 2022)

Halit Kanak: Ahlat ve Malazgirt’ten fetih notları (26 Ağustos 2022)
Anadolu’nun fetih kapısı Malazgirt’e fethin 951. yıldönümü kutlamaları için gelmeden önce Sultân Alparslan’ın harekât merkezi Kubbet’ül İslâm Ahlat’a uğradık.

 Başkanlığını yürüttüğüm Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğimizin de etkinlik çerçevesi içinde Genel Başkan Yardımcımız ve aynı zamanda Geak Başkanı Semih Sağır ve bünyemizde bulunan Türk Dünyası Arama Kurtarma Derneğimizin Başkanı Emirhan Aydoğmuş ile Genel Sekreter Yardımcımız Uygar Öztürk Kardeşlerimin gayretleriyle aktif yer alması ayrıca bizleri ve bizimle birlikte hareket eden STK’ları sevindirmişti.

Görsel şölenlerin yanısıra, inanmışlığın getirdiği bir gayretle 23 Ağustos’ta başlayan ve 51 Otağ’ın yer aldığı Ahlat Millet Bahçesinde yapılan birbirinden güzel etkinliklerde gerçekten tarihin derinliklerinde kaybolduk. Aynı günün akşamı Malazgirt’te mehter takımı eşliğinde meşale yürüyüşünde Sultân Alparslan’a ve onun muzaffer askerine Fâtihalarımızı gönderdik, rahmetle andık. Bu vesileyle Malazgirt’te bir kez daha Sultân Alparslan’ı ve Malazgirt’i kaleme alalım istedik…

Çağrı Bey’in oğlu Sultân Alparslan 1063 yılında amcası Tuğrul Bey’in yerine Türk Hakanlığının tahtına oturduğunda Türkler, Fırat kıyılarında ve Toros yamaçlarında at koşturmaya başlamışlardı bile.

Sultân Alpaslan’ın hedefinde Anadolu’nun Fethi vardı. Bir yıl geçmeden 1064'te bizzat Anadolu sınırına geldi. Kardeşi Melik Yakuti'ye verdiği ilk emir Van ve kalesinin fethedilmeseydi. Emir derhal yerine getirildi.
1066'da Türk Kumandanlarından Gümüştekin, Nizip ve Adıyaman'a kadar geldi. Karşılaştığı Bizanslı General Aruantanos'un ordusunu bozdu generali esir aldı.

1067'de ise büyük Türk Generali Bekçioğlu Afşin Bey, Malatya'da yine çok üstün Bizans Ordusunu yenip Kayseri’yi aldı. Ardından Torosları aşıp Çukurova ve Kilikya'yı yağmalayıp Halep önlerine geldiğinde, Sultân Alparslan 1068'de Tiflis’i fethetiyordu. Bu fetihle Gürcülerin bir kısmı Müslüman oldu.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/halit-kanak/ahlat-ve-malazgirtten-fetih-notlari-26-agustos-2022-39997.html

Bu haber toplam 450 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim