• İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Haydar Oruç: Türkiye-Irak güvenlik mekanizması

Haydar Oruç: Türkiye-Irak güvenlik mekanizması
Türkiye 40 yılı aşkın süredir PKK terör örgütü ve ona müzahir örgütlere karşı mücadele etmektedir.

 Bu mücadelede tüm doğu ve güney sınır komşularıyla zaman zaman karşı karşıya geldiği gibi bazı durumlarda bu komşularıyla iş birliği de yapmıştır. Son dönemde bu iş birliklerinin en yoğun olduğu ülke ise Irak olmuştur.

Bu iş birliği sürecinin son halkası ise 14 Mart’ta Bağdat’ta imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Arasında Gerçekleştirilen Güvenlik Mekanizması Görüşmesine İlişkin Ortak Sonuç Bildirisi” olmuştur.

Yedi maddelik sonuç bildirisi Türkiye ve Irak’ın PKK terör örgütüne karşı ortak iş birliğine odaklanmakla birlikte, “Irak Ulusal Güvenlik Konseyi” tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde kararının ilk kez kamuoyuna duyurulması bakımından da büyük önem arz etmektedir. 

Hatırlanacağı üzere Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22-24 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiği, Bağdat ve Erbil’i kapsayan Irak ziyareti esnasında muhataplarından PKK’nın resmen terör örgütü olarak kabul edilmesini talep etmişti. O tarihten sonra da iki ülke arasında sıkı bir diplomasi yürütülmüş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan ayında yapılması planlanan Irak ziyareti öncesinde Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bu yönde aldığı karar memnuniyetle karşılanmıştır.

Bu kararın, PKK’nın resmen terör örgütü olarak kabul edilmesinden önceki aşama olduğu değerlendirilmektedir. Zira sonuç bildirisinde bu konuya kuvvetli bir atıf yapılmıştır. Açıklamada, “PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altı çizilmiş ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiği kayda geçirilmiştir” dendikten sonra, “Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır” denerek bu karardan duyulan memnuniyet vurgulanmıştır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/turkiye-irak-guvenlik-mekanizmasi

Bu haber toplam 163 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim