• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Hüseyin Yağmur: İttihatçı Çılgınlar ve Ayasofya

Hüseyin Yağmur: İttihatçı Çılgınlar ve Ayasofya
Çok yakında Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılacağını ümid ediyoruz inşaalah.

Bu vesile ile İttihat ve Terakki Cemiyetinin 1 numaralı kurucusu ve en önemli  teorisyenlerinden biri olan Dr. İbrahim Temo'nun Hatıralarında yer alan ve ‘Ayasofya Camiinin havaya uçurulmasını' içeren bir çılgın teşebbüsü bu gün sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu çılgın teşebbüse geçmeden önce, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, Osmanlı İmparatorluğunu yaklaşık 10 yıllık iktidarları sırasında çökerten ve parçalayan  İttihatçıların fikir yapılarından ve ruh köklerinden bahsetmekte yarar var.

İttihatçıların Fikir ve Eğilimleri:

Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu'na göre  İttihat ve Terakki o günlerde değişik fikir ve eğilimlere sahip 360 bin kişiden oluşmaktaydı. İttihat ve Terakki 1910'da 360 bin üyesi olan bir teşkilattı. İçinde çok değişik fikirler, eğilimler temsil ediliyordu. (Hanioğlu,2010)

Çeşitli eğilim ve fikirlerin başında İttihatçıların pozitivizmin tesiriyle din ve dine dair değer ve geleneklere karşı olmaları geliyordu. Hatta İttihatçılar bu değerlerle mücadele halindeydiler.

Prof. Dr. Cemil Koçak bu durumu şöyle izah eder: İttihat ve Terakki'nin entelektüellerinde İslam'ın gelişmeye mani bir din olduğu konusunda fikirler belirmeye başlıyor. “Bütün Müslüman toplumlara bakın. Hepsi o kadar geri kalmışlar ki İngilizlerin Fransızların ya da başkasının kölesi haline girmek zorunda kalmışlar. Bunun nedenine biz baktığımız zaman İslam'ı görüyoruz” diyorlardı. (Koçak,2011)

O dönemde Orduda hocalık yapan Konyalı Abdullah Fevzi Efendi, aynı tesbiti bizzat yaşayarak gözlemleyenlerdir: “Pek yakından dikkatle süzdüm .Ordu içinde Dinimize açıktan açığa tecavüz ve taarruz edenler ise dâimâ İttihat ve Terakki Fırkasına istinâd ediyorlar, Müslümanlığı, kendi gelişme ve ilerleme alanlarında, yollarını ve hızlarını kesen bir manevi set ve engel addediyorlardı (Koçkuzu,2011:48)

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/ittihatci%C2%A0-cilginlar-ve-ayasofya-makale-47765

Bu haber toplam 306 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim