• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Kadir Üstün: Amerikan istihbaratı dünyaya nasıl bakıyor?

Kadir Üstün: Amerikan istihbaratı dünyaya nasıl bakıyor?
Amerikan istihbarat kurumlarının ortak hazırladığı yıllık tehdit değerlendirme raporu hem ulusal hem de küresel tehditlerle ilgili uyarılara yer veriyor.

Raporda Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi devlet aktörlerinin yarattığı tehditler ayrı ayrı tartışılıyor. Bunlarla birlikte Gazze savaşının ‘bölgesel bir krizin nasıl geniş sıçrayan etkilerinin olabileceğini ve diğer alanlardaki uluslararası iş birliğini zorlaştırabileceğini’ gösterdiği belirtiliyor. Bu krizin ‘yüksek kabiliyetli bir devlet altı aktör’ olan Hamas tarafından tetiklendiği, bölgesel hedefleri olan İran tarafından alevlendirildiği, Çin ve Rusya’nın söylemleriyle Amerika’nın küresel pozisyonunun altını oymak için kullandığı değerlendirmesi yapılıyor. Küresel sistemin büyük güçler arasındaki mücadele, bölgesel krizler ve uluslar üstü tehditler yüzünden çok daha kırılgan hale geldiğini ifade eden rapor hem uluslararası sistemin kurallarına hem de Amerika’nın hâkim pozisyonuna Çin, Rusya, İran ve bölgesel aktörler tarafından meydan okunduğuna dikkat çekiyor. Amerikan istihbarat bürokrasisinin dünyayı nasıl gördüğüne dair önemli ipuçları içeren rapor, ülkenin siyaset kurumlarının alacağı kararlar için de önemli bir referans kaynağı oluşturuyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nde Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, CIA Direktörü Bill Burns ve FBI Direktörü Christopher Wray’in katıldığı halka açık bir oturumda siyasetçilerin sorularına cevap veren istihbarat yetkilileri, eş zamanlı olarak yayınlanan raporun bulgularını tartıştılar. Bu yetkililer, raporun içeriğinden farklı değerlendirmelerde bulunmamaya çalışsa da TikTok, Gazze, Ukrayna ve terörle mücadele alanında söyledikleri dikkat çekti. Yetkililer, Çin’in Amerikan seçimlerinde etki operasyonları yapmak istediği takdirde TikTok’u kullanma potansiyelinin olduğunu söylediler. 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/kadir-ustun/amerikan-istihbarati-dunyaya-nasil-bakiyor-4609816

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim