• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Kadir Üstün: Kongre Zelenski’nin uyarısını dinleyecek mi?

Kadir Üstün: Kongre Zelenski’nin uyarısını dinleyecek mi?
Ukrayna lideri Zelenski, Amerikan yardımının gelmemesi durumunda geri çekilmek zorunda kalacaklarını ve Rusların ülkenin büyük şehirlerine ilerleyebileceğini söyledi.

Ukrayna’ya Amerikan desteğinin son bir senede iç siyaset malzemesi haline gelmesi Zelenski açısından önemli bir talihsizlik olarak okunabilir. Öte yandan Biden yönetiminin bu desteğin Amerikan halkının doğrudan çıkarına nasıl hizmet ettiğini anlatmakta sınıfta kaldığını söylemek mümkün. Trumpçı siyasetin içeride kendi sınırımızı koruyamazken Ukrayna’nın sınırına niye milyarlarca dolar harcıyoruz babından popülist söyleminin etkisinin daha fazla olduğunu söylemek gerekiyor. Amerika’nın dünya liderliğine döndüğünü iddia eden Biden’ın halkı bu liderliğin maddi yüküne ikna edemediği açık. Ukrayna’ya yardımın siyasileşmesi ve her iki partinin desteğini alan bir mesele olmasına rağmen Trump’ın siyasi hesaplarıyla uyuşmaması yardımın kaderini belirsizleştiriyor.

UKRAYNA VE İSRAİL’E YARDIM PAKETLERİ

Biden yönetiminin Kongre’den talep ettiği ve Senato’dan geçmesine rağmen Temsilciler Meclisi’nde takılan 118 milyar dolarlık yardım paketinin akıbeti hala meçhul. Beyaz Saray’ın yaklaşık altı ay önce talep ettiği paket Temsilciler Meclisi’nde oylamaya gelmediği için halihazırda beklemede. Ukrayna’ya yardımı İsrail’e yardımla birleştirerek Senato’dan geçirilmesi noktasında başarılı olan yönetim, Temsilciler Meclisi üzerinde bu konuda sonuç alıcı bir baskı kurmayı başaramadı. Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolünü elinde tutan Trump, Biden’ın sınır güvenliği ve göçmenlik konusundaki tavizleri karşılığında yardımın geçirilmesini engellemişti. Sınır meselesini başkanlık seçiminde kullanmak isteyen Trump, Biden’ın Ukrayna’ya yardım çabalarını boşa çıkarırken İsrail’e yardımı da engellemiş oldu.

İsrail’e yardım paketi Ukrayna’ya yardımın akıbetine uğradı. Daha önce 14,5 milyar dolarlık İsrail yardım paketi Temsilciler Meclisi’nden geçmiş ama Demokratların muhalefetiyle Senato’dan geçememişti.
 
 
 
Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim