• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Murat Özer: Çünkü devlet var

Murat Özer: Çünkü devlet var

1999 depreminde en çok sorulan soru "devlet nerede" olmuştu. Ülkemizde gerçekleşen son 500 yılın en büyük ve en yıkıcı depreminin 1. yıldönümünde bölgede gözyaşı, yitirilen canlara özlem, kaybedilen şehirlere ve hatıralara hasret, velhasıl her türlü acı var. Olmayan tek şey: Devlete küskünlük. Çünkü bugün tüm büyüklüğü ve merhametiyle bölgede "devlet var".

Büyük felaketin hemen ardından geldiğim Kahramanmaraş, gökyüzüne yayılan toz bulutu ve arşa ulaşan feryatlarla kaplıydı. Bir yıl sonra geldiğim Anadolu'nun bu hüzünlü fakat her bir insanı dağ gibi koca yürekli bu şehirde artık harabelerin yerinde inşaatlar yükseliyor. Eğer konteyner kentlerde büyük bir tevekkülle yaşam mücadelesi veren insanlar da olmasa, bu kadar kısa bir süre önce bu şehirde böylesi büyük bir depremin yaşandığına kimseyi inandıramazsınız.

Devlet verdiği sözü tutmuş. Diğer 11 ilde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da binlerce konutun inşası tamamlanmış durumda. Camiler, okullar, hastaneler, kamu binaları süratle ayağa kaldırılıyor. İnşaat tamamlandığında şehrin çehresi bütünüyle değişecek. Bölgenin mimari geçmişine uygun olarak baştan ayağa yeniden inşa edilen şehir eskisinden de güzel olacak.

Konuştuğum her depremzede, sözlerine "Allah devlete zeval vermesin"le başlıyor. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a dualarla devam ediyor. Elbette yaşanan acıların tarifi imkânsız. Fakat böylesi felaketlerde en önemli husus şüphesiz "güven duygusu".

1999 depreminde Sakarya Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 25 yıl önce yaşanan felaketi iliklerine kadar hissetmiş bir mülki amir olarak acı gerçeği tüm çıplaklığıyla ifade ediyor: "O gün vatandaşlarımızı çadırdan konteynerlere ancak birinci yılın sonunda geçirmeye başlamıştık" diyor. Bugün ise şehirde kimse çadırda kalmıyor. Hatta temelli yaşayacakları evlere yerleşmeye başladılar bile. Üstelik bu evlerde sadece güvenlik esas alınmamış: Her türlü konfor, çevre düzenlemesi ve peyzaj da özenle ele alınmış. Modern hastaneler, okullar ve ibadethaneler konutlarla birlikte inşa ediliyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/murat-ozer/cunku-devlet-var/haber-1445801

Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim