Mustafa Armağan: Yeni “Fatih” dizisi neyi anlatıyor?

Mustafa Armağan: Yeni “Fatih” dizisi neyi anlatıyor?
Geçen Salı akşamı ailece Haliç Kültür Merkezi’nde TRT1’de başlayan “Mehmed: Fetihler Sultanı” adlı dizinin galasındaydık.

Öncelikle Eyüp Gökhan Özekin’in yapımcılığını, Şafak Bal’ın yönetmenliğini üstlendiği dizinin umut vadettiğini söylemek gerekir.

Doğrusu, Şeyh Akşemseddin rolüyle son sahnesinde beliriveren Mim Kemal Öke hoca gibi sürpriz oyuncuların varlığı ve tarih danışmanının Prof. Feridun Emecen olması beklenti dozumuzu artırdı. 

Dizide Bizans safında yer alan Şehzade Orhan’ı canlandıran Ali Nuri Türkoğlu’ya Emanuel Karasso’dan sonra kötü adam tipine abone olduğunu söyleyerek takıldım. 

Heyecanlı bir ekip, güzel yola koyulmuşlar. Bize de tabiatıyla “hayırlı olsun” demek düşer.

Dizinin tarih nokta-i nazarından kritiğini yapacağım elbette, çünkü okurlarım bilgilenmek isteyeceklerdir. Yalnız bunun için bir iki bölüm daha oynamasını bekleyeceğim. 

İlk bölüm için şu kadarını söylemeliyim ki, dizi ve sinema filmlerinde, daha doğrusu tarihî roman gibi tarihin sanat vadisine dökülmesi esnasında kaçınılmaz olan bazı zaman kaydırmaları haricinde Sultan II. Mehmed’in “Fatih Sultan Mehmed”e dönüşüm süreci büyük ölçüde başarılı bir şekilde yansıtılmıştı. 

Fatih Sultan Mehmed’in ilk saltanat dönemi 1444 ila 1446 yıllarına rastlar. Yani tahta geçtiğinde 12, indiğinde ise 14 yaşındadır. Bu durumda “Mehmed” rolünü oynayan gencin 20 yaşlarında olması tarihî gerçeklere aykırıdır ama bu durumda haklı olarak şu soru da sorulabilir: 
 
Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim