• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Mustafa Özcan: Maarifin araçları: Mektepler

Mustafa Özcan: Maarifin araçları: Mektepler
Elbette eğitim hocadan talebeye doğru şekillenir. Bununla birlikte genişleyen toplumlar çoklu ve kolektif eğitime yönelmek zorundadırlar.

 Bu da mekteplerin kurulmasını iktiza eder.  Böylece talebeler arasında interaktif yani etkileşim vasıtasıyla maarif teatisi de gelişir. Sonuç itibarıyla derslerinde birbirlerine de yardımcı olurlar. Hoca ile talebe arasında muid yani dersi tekrarlayan ve özetleyen kimseler de vardır.   Buna günümüzde asistan diyoruz.  Batı ve Doğu’da mekteplerin varlığı binlerce yılı bulmaktadır.  Bologna veya Ezher veya Oxford veya Camridge gibi üniversiteler bin yılı aşkın, geçkin kurumlardır ve bir şekilde ilim ehline hizmet veriyor ve ayakta duruyorlar.   İslam da ilk günden itibaren eğitime önem vermiş ve okuma yazma bilen esirleri Müslümanlara okuma yazma karşılığında salıverilmesini kararlaştırmıştır.  Okuma yazma kampanyaları başlatmıştır. Şam’da ders halkaları kuran Ebu’d Derda hem muttaki hem de muallim bir sahabedir. Şam’da Emevi Camii’nin iptidai şekli olan mekanda Kur’an odaklı okuma yazma  seferberliği ve halkaları düzenlemiştir.  Okullar geç zamanda mescit veya cami bünyesinden ayrılarak mustakil hale gelmişlerdir. Cami’ul Ezher daha yakınlarda cami vasfından çıkarak mustakil bir üniversite hüviyeti kazanmıştır.  Bunun getirip götürdükleri tartışmaya açıktır. Bu ayrım bir düzeyde sekülerleşmeye hizmet etmiştir.  Medreselerin muadili okullar hala Batı’da aktif şekilde varlığını muhafaza etmektedir. Bunlara ruhban okulu anlamında seminary (for theological education) denmektedir. Seküler okullarda okuyanlar dini eğitim alsalar bile papaz olamamaktadırlar. Bizde ise dini eğitim veren okullar giderek seküler hale gelmektedir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/07/29/maarifin-araclari-mektepler/

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim