• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Yürekli: Arif Nihat Asya’nın şiir dilinde güvenli bağlanma

Mustafa Yürekli: Arif Nihat Asya’nın şiir dilinde güvenli bağlanma

Cumhuriyet şiirinin önemli temsilcilerinden bayrak şairi Arif Nihat Asya (1904 – 1975) henüz bir haftalık bebekken, babası Tokatlı Zîver Efendi askerde veba hastalığından hayatını kaybettiği için öksüz kaldı. Annesi Tırnovalı Zehra Hanım yeni bir evlilik yapıp Filistin'e gidince de bir tür öksüz kalacaktı.  

Dolayısıyla Arif Nihat Asya üç yaşından ilkokulu bitirene kadar akrabalarının yanında, daha sonra da okul yurtlarında yetişti. Hz.Peygamber’in (s.a.v.) annesiz ve babasız büyümesi, Arif Nihat Asya’ya ufuk oldu, hayat karşısındaki direncini artırdı.

SAVAŞ YILLARINDA YETİŞTİ

Arif Nihat Asya, dedesi ve babannesinin ölümünden sonra bakımını üstlenen halası ile birlikte, Balkan Savaşı'ndan kısa bir süre önce İstanbul'a göçtüklerinden, Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde öğrenim gördü. Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’da Gülşen-i Maarif Rüştiyesi'ne devam etti.

Arif Nihat, orta öğrenimini, parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamladı.  Millî Mücadele'ye destek verenlerin İstanbul’dan Ankara’ya geçerken durağı haline gelen Kastamonu'daki öğrencilik dönemi, onun kişiliğini ve sanatını çok etkiledi. Çünkü Mehmet Akif Ersoy, Ankara’ya geçerken, iki ay kadar Kastamonu’da kaldığından şehirde heyecan ve umut havası estirmişti.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/3059811-arif-nihat-asyanin-siir-dilinde-guvenli-baglanma

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim