• İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Sedat Ergin: ABD ambargosundan Ankara semalarında uçan KAAN’a giden uzun ve meşakkatli yol

Sedat Ergin: ABD ambargosundan Ankara semalarında uçan KAAN’a giden uzun ve meşakkatli yol
“Amerikan silah ambargosu tek kelimeyle bizi inletti” diye söze girdi emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal.

ABD Kongresi 1974 yılı sonunda Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerekçe göstererek Türkiye’ye silah ambargosu uygulamayı kararlaştırdığında, Erdoğan Öznal Eskişehir’deki Birinci Hava Jet Üssü’nde kurmay yarbay rütbesiyle 111’inci Filo Komutanı olarak görev yapmaktaydı. Filonun envanterinde o dönemde F-100 av bombardıman uçakları bulunuyordu.

Öznal, ambargonun 1975 yılında uygulamaya konmasıyla birlikte etkisinin kısa zamanda hissetmeye başladıklarını çok iyi hatırlıyor.

Eskişehir’de 1974-76 yılları arasında görev yapan Öznal, komutanı olduğu filoda toplam 20 adet F-100 bulunduğunu, ancak yedek parça sorunu ve buna bağlı olarak karşılaşılan arızalar nedeniyle aktif kullanılabilecek uçak sayısının zaman zaman 7-8’e kadar düştüğünü anlatıyor.

“Uçağın bazı kritik parçaları arıza yaptığında, bakım ve onarımı sağlayacak kitler ABD’den geliyordu. Kitlerin sevkiyatı kesildiği için uçağın onarımı yapılamıyordu. Bu durumun üzücü bir sonucu, filoya eğitim almaya gelen yeni genç teğmenleri uçurmakta ciddi zorluklar yaşıyorduk. Çünkü havalandıracak yeterli uçak yoktu. Her bakımdan çok sıkıntılı bir durumdu” diye konuşuyor.

Öznal’a göre ABD’nin silah ambargosu kısa zamanda bütün hava kuvvetlerinin operasyonel yeteneğini ciddi bir şekilde sarsmış, kuvvetteki uçakların toplamda yaklaşık yüzde 30’u “parça bekler” duruma girmiştir. Bir başka anlatımla devre dışı kalmıştır.

KONGRE BAŞKAN’IN VETOSUNU AŞABİLDİ

Kıbrıs Barış Harekâtı, 1974 yılında 20 Temmuz ve 14 Ağustos’ta başlamak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Harekâta tepki olarak silah ambargosuyla ilgili karar, Yunan Lobisi’nin inisiyatifi ile ABD Kongresi’nden 1974 aralık ayı sonunda geçmiştir.

“Türkiye’ye Silah Satışlarının ve Verilen Askeri Kredilerin Durdurulmasına İlişkin Yasa” önce eylül ayının ikinci yarısında Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçmekle birlikte 15 Ekim 1974 tarihinde Başkan Gerald Ford tarafından veto edilmiştir. Ardından yasanın 17 Aralık’ta Senato’da 43’e karşı 49, Temsilciler Meclisi’nde ise 189’a karşı 209 oyla kabul edilmesiyle, Başkan’ın vetosu aşılmıştır. Başkan Ford’un 30 Aralık tarihinde onayladığı bu yasanın uygulaması 1975 mayıs ayını bulmuştur.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/abd-ambargosundan-ankara-semalarinda-ucan-kaana-giden-uzun-ve-mesakkatli-yol-42412375?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

Bu haber toplam 112 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim