• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

TYB Ödüllerini 40 yıllık birikim ve tecrübeyle belirliyoruz

TYB Ödüllerini 40 yıllık birikim ve tecrübeyle belirliyoruz
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN, Kanal 5 televizyonunda canlı olarak yayınlanan “Moderatör” programına konuk oldu.

03.01. 2022 tarihinde Yekpa Ahmet’in hazırlayıp sunduğu söyleşide konuşan Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN, TYB’nin 40 yıldır devam eden ödül geleneğinde ödül alacak kişi, kurum ve eserlerin nasıl belirlendiğine ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Genel Başkan Arıcan, “Tüm kurum, kuruluş ve birlikler için kurumsallaşma çok önemli. Ülkemizde de çok köklü kurumlar var. İşte onlardan biri de Türkiye Yazarlar Birliği’dir. 1978 yılında kurulan ve günümüze kadar hiç ara vermeden yurt içinde ve yurt dışında kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri düzenleyen TYB,  “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri” ni de geleneksel hale getirmiştir. Öyle ki, günümüzün bir çok ünlü yazarı, şairi ve düşünce adamı ilk ödüllerini TYB’den almışlardır.” diye konuştu.

Ödül verilecek kişi, kurum ve kuruluşların nasıl belirlendiğine ilişkin bir soruya da genel başkan şöyle cevap verdi:

Hikâyeden romana, şiirden denemeye, incelemeden araştırmaya, müzikten televizyona, radyodan televizyona, yayıncılıktan kamu yayıncılığına kadar 30’a yakın kategori var. Tüm bu edebiyat, sanat ve kültür eserlerinin yanı sıra görsel yapımları çok değerli seçici kurulumuz eliyle takip ediyoruz. Yazar, şair, eleştirmen, akademisyen ve yayıncılardan oluşan kurulumuz belli aralıklarla toplanarak eserler üzerinde değerlendirmelerde bulunuluyor. Gerçekten her kategoride çok değerli eserler var. Biz, en iyiyi seçmeye çalışırken oldukça zorlanıyoruz.”

40 yıldır verilen TYB ödüllerinin yansız ve tarafsız olması nedeniyle kamuoyunun ve edebiyat dünyasının merakla ödüllerin açıklanmasını beklediklerini ifade eden Genel Başkan Arıcan,  yıl içinde yazarların bireysel başvurularda bulundukları gibi ödül için yayınevlerinin de değerlendirmede dikkate almamız için yayınladıkları eserlerden gönderdiklerini belirtti.

Bu haber toplam 990 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim