• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Yahya Bostan: Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?

Yahya Bostan: Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
İsrail İran’a, İran da İsrail’e saldırdı. Bunun bir kırılma olduğuna şüphe yok. Vekaletler savaşının kontrollü doğrudan çatışmaya evrildiği süreç başladı. Şu sorular soruluyor: Bir. Çatışma derinleşir mi? İki. Derinleşen çatışma kontrolden çıkar mı?
Yazının sonunda söyleyeceğimizi baştan yazalım: Birinci sorunun yanıtı ne yazık ki “evet”tir. Kriz derinleşecektir. İkinci sorunun yanıtı derinliğin boyutlarına bağlıdır. Bölge bir şiddet sarmalına girebilir. Ya da düşük yoğunluklu çatışma seyri taşlar yerine oturana kadar sürebilir.

Şimdi bu tespitleri gerekçelendirelim.

İRAN SURİYE’DEN TASFİYE EDİLECEK

Bugün İran ile İsrail arasında yaşanan askeri gerilim 7 Ekim’de başlamadı. Bu sürecin başlangıcı 2019 yılı Haziran ayına gider. 25 Haziran 2019’da İsrail’de önemli bir toplantı yapıldı. ABD, Rusya, İsrail üçlü güvenlik zirvesinin katılımcıları ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat’tı.
 
Toplantının ana gündem maddesi İran’ın Suriye’deki askeri varlığıydı. Gündemle ilgili basına yansıyan tek içerik buydu. Daha sonra ortaya çıkan Rus kaynaklı bazı haberlere göre zirvede Suriye’ye ilişkin bazı önemli anlaşmalar yapılmıştı. Sızan detay şuydu: Suriye’deki İran yanlısı grupların gelişmiş silahlara erişiminin engellenmesi konusunda mutabakata varıldı.
Anlaşmanın sızmayan maddelerinin geride kalan süreçte hayata geçtiği anlaşılıyor. ABD, Rusya ve İsrail’in, Suriye’deki İran güçlerinin tasfiyesi konusunda anlaştığı çıplak bir şekilde görülüyor.
 
Bu haber toplam 122 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim