• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

"100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de"

"100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de"
Çanakkale cephesini 100 yıl önce ziyaret eden 'ilim heyeti'nin anısına, Ortadoğu ve Balkanlardan ilim adamları, yazarlar ve gazeteciler Çanakkale'ye gidecek.

İSTANBUL (AA) - Çanakkale cephesini 100 yıl önce ziyaret eden "ilim heyeti"nin anısına, Ortadoğu ve Balkanlardan ilim adamları, yazarlar ve gazeteciler Çanakkale'ye gidecek.

TC Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, ÇanakkaleKaratekin Üniversitesi ile Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) ortaklaşa düzenlediği "100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de" etkinliğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, etkinliğin 21 Ekim'de başladığını dile getirdi.

Doğan, heyetin 100 yıl önce, Ortadoğu'daki Osmanlı sancaklarından zor koşullar altında İstanbul'a geldiğine vurgu yaparak, "Ekim ayında Suriye, Filistin, Lübnan ve kısmen Ürdün'deki sancaklardan seçilen ilim adamları, yazarlar ve 4. ordunun şer'i işleriyle uğraşan yöneticilerinden oluşan İlim Heyeti, Halep'ten gerek tren, gerek kara yoluyla İstanbul'a ulaşmışlar" dedi.

İlim Heyeti'nin, Çanakkale Cephesi'ni görmeyi ve döndüklerinde orada gördüklerini yazmayı amaçladığını aktaran Doğan, şu bilgileri kaydetti:

"Heyet önce İstanbul'a geliyor. Padişahla görüşüyorlar ve padişah tarafından ağırlanıyorlar. Sonra Çanakkale'ye gidiyorlar. Savaş bir taraftan devam ediyor fakat durgun bir zamanı. Bütün cephe gerisini geziyorlar. Halep ve Şam alayları ile görüşerek, morallerinin çok yüksek olduğunu görüyorlar."

D. Mehmet Doğan, düzenlenen etkinlikle, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılındaTürkiye ve Arap dünyasında Çanakkale Savaşı'na ilişkin bir intiba uyandırmak istediklerini ifade etti.

- "Balkanları da dahil ettik"

İlim Heyeti'nin anılacağı etkinliğe Çanakkale Savaşı'nda şehitler veren Balkan ülkelerini de dahil ettiklerinin de altını çizen Doğan, "Lübnan, Filistin, Suriye, Ürdün, Sudi Arabistan ve Tunus'tan 20 kadar davetlimiz olacak. Biz ilave olarak Bosna, Kosova ve Azerbaycan'dan da yazar, gazeteci ve ilim adamı davet ettik. Aynı hadiseyi yüz yıl sonra tekrarlayacağız" diye konuştu.

TYB Onursal Başkanı Doğan, etkinlik dolayısıyla üç kitabın çıkacağına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Yüz yıl önce gelen heyetin mihmandarlığını yapan Ali Vahit Efendi'nin, heyet geldiğinde nerede, kimlerle görüştüğünü anlattığı kitabı yayımlıyoruz. İkinci olarak, heyet döndüğü zaman yayımladığı Arapça kitabı, hem Arapça hem Türkçe tercümesi aynı sayfalarda olacak şekilde yayımlıyoruz. Üçüncü kitap ise şimdiki heyetin yaşadıklarından meydana gelen bir kitap olacak. Kitapta, tıpkı yüz yıl önceki heyet gibi nereye gittikleri, hangi faaliyetlerde bulundukları, kimlerle görüştükleri ve izlenimleri yer alacak."

- Heyetin Mustafa Kemal'i ziyareti kitapta

Doğan, İlim Heyeti'nin yayımladığı kitapta daha önce görülmemiş fotoğraflar ve önemli bilgiler bulunduğuna dikkati çekerek, "O sırada Mustafa Kemal albay. Henüz paşa değil. Bir ay önce de Anafartalar Zaferi kazanıldığı için çok meşhur. Bundan dolayı İlim Heyeti onunla fotoğraf çekiliyor" açıklamasında bulundu.

İstanbul'dan Çanakkale'ye gidecek heyet, 24 Ekim'e kadar sürecek ziyarette, savaş alanlarını ve şehitlikleri gezecek.

Bu haber toplam 989 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim