• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Bulgaristan'da bazı camiler hala kapalı

Bulgaristan'da bazı camiler hala kapalı
Bulgaristan Müslümanları, Komunizm döneminin sona ermesiyle, ibadetlerini özgürce yapma imkanına kavuştu. Ancak, ülke nüfusunun yüzde onunu oluşturan Müslümanlar, eğitim başta olmak üzere bir çok alanda sıkıntı yaşıyor.

Bulgaristan’da 45 yıl süren Sosyalizm döneminde, sadece Müslümanlar için değil, diğer dinlere mensup kişiler için de, din yasaklanmış bir kelimeydi. 1989’de duvarlar yıkıldı, yasaklar kalktı, insanlar, dini, dini duyguları ve dini ibadetleri de yeniden keşfetti diyebiliriz.

1989'da sona eren Komünist rejimin ardından ülke Müslümanlarına kısmi haklar tanındı. İbadet etme, Türkçe isim alma ve konuşma özgürlüğü verildi. 2011 sayımlarına göre, nüfusu 7.2 milyon olan Bulgaristan’da, Türkler nüfusun yüzde 9’unu oluşturuyor.

Kuzey Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, nüfusun yüzde 10’uysa İslam dinine mensup, ancak ülke Müslümanları farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Şumnu, Mestanlı ve Rusçuk'taki İmam Hatip Liseleri dışında ülkede eğitim bakanlığı nezdindeki okullarda, din eğitimi verilmiyor.

Başkent Sofya’da bulunan Yüksek İslam Enstitüsüyse, Bulgar hükümetinden yüksek okul lisansı alamıyor. İlkokullarda halen anadilde eğitim sorunu sürüyor. Yoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Filibe, Kırcaali, Razgrad, Şumnu, Eski Cuma, Silistre, Dobriç, Burgaz ve Rusçuk gibi kentlerde de bu durum değişmiyor.

DEVLET VAKIF MÜLKLERİNE EL KOYMUŞTU

Ülke Müslümanlarının geleneklerini sürdürme konusundaki hakları, başmüftülük tarafından savunuluyor. Başmüftülük, sosyalist dönemde devletin el koyduğu vakıf mülkleri, cami, imaret ve dini ibadet yerlerinin iadesi için yargı mücadelesini sürdürüyor.

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/manset/334635/bulgaristanda-bazi-camiler-hala-kapali

Bu haber toplam 878 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim