• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Emin Işık Hoca Hakka Yürüdü

Emin Işık Hoca Hakka Yürüdü
İlahiyatçı, akademisyen Yard. Doç. Dr. Emin Işık, 83 yaşında vefat etti. Düşünce hayatımızın önemli isimlerinden Emin Işık’ın Cenazesi 02.08.2019 tarihinde Cuma namazını müteakip Şişli Camisi'nden kaldırılarak, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecektir.

Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

40-yilda-40-kultur-sahsiyetine-vefa-eipn.jpg

Emin Işık, Türkiye Yazarlar Birliği'nin 40. yılı dolayısıyla 29 Nisan 2018 tarihinde TYB İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "40. Yıl Vefa Gecesi" programında 'Vefa Ödülü'nü Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'dan almıştı.

Emin Işık kimdir?

1936 yılında Hatay’ın merkez ilçesine bağlı Karmanca köyünde doğdu. İlk dinî bilgilerini ve Kuran öğrenimini aynı zamanda doğduğu köyün imamı olan babası Hoca Şemsettin efendiden talim eyledi.

İlkokul'dan sonra iki yıl Antakya Kuran Kursu'nda talim okudu ve hafızlık yaptı. Orta kısmını Adana'da, lise kısmını İstanbul'da okuduğu İmam-Hatip Lisesi'nden 1960 da, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nden 1964 yılında mezun oldu. Dört sene kadar İstanbul İmam-Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmeni ve idarecilik yaptıktan sonra açılan asistanlık imtihanını kazanarak İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’ne asistan oldu.  Ebubekr İbnu'l-Enbarî'nin Kitabu'l-Vakfı ve'l-İbtida adlı eserinin edisyon kritik çalışmasıyla doktorasını yaptı. Marmara Üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesi’ne dönüşen aynı kurumdan profesör olarak 15 Temmuz 2001 tarihi itibariyle emekli oldu.

Yazarlığa Hareket dergisindeki yazılarıyla başlayan Emin Işık ölümüne kadar Nurettin Topçu’nun yakın çevresinde bulunan talebelerinden biri ve takipçisi oldu. Beraber ders kitabı hazırladılar. N.Topçu, Devleti Kuran İrade kitabının önsözünde “ Emin Işık bu kitabıyla din anlayışının şiddetle muhtaç olduğumuz gerçeğini de ortaya koymaktadır. O, dini hayatın ne bir takım nazariyeler sisteminden, ne de ruhsuz hareketlerden ibaret olduğunu, belki bütün hayata serpilmiş ebedi bir ruh, bir selâmet ve gerçek saadet kaynağı olduğunu göstermektedir…düşüncelerini önce içsel birer terennüm halinde yaşamış, inanmış,sevmiş sonrada onları duygusal âhenklerini incitmeden ifadenin kalıbına sokabilmiştir ” Demekle Emin Işığın  hayatı boyunca eserlerine  yansıyan din anlayışının ve yazarlık kabiliyetinin  bir özetini ortaya koymuştur. 

Emin Işık akademik hayatı yanında uzun yıllar başta Soğanağa camii olmak üzere pek çok camide verdiği Cuma vaazlarını ve hutbelerini birer hikmetli sohbete dönüştürür devamlı müdavimleri olur aranırdı.   

Evli iki çocuk babası Emin Işık Hoca’nın cenazesi 2 Ağustos Cuma namazını müteakip Şişli Camii'nden kaldırılacaktır. Yüce Allah ona rahmetiyle muamele eylesin, ailesine, meslektaşlarına, dostlarına sabırlar lutfetsin.

 Eserlerinden bazıları:

1- Devleti Kuran İrade.1971

2-Ahlak Dersleri (Ortaokul ve Liseler için ders kitabı)

5- Kuran'ın  Getirdiği. 1974

6- Belh’in Güvercinleri 2008

7- Aşkı Meşk Etmek -2010.

8-Nurettin Topçu Çağdaş Bir Dervişin  Dünyası 2019

Bu haber toplam 1633 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim