• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Vedat Bilgin'den: Fikirde milliyetçilik ve Erol Güngör

Vedat Bilgin'den: Fikirde milliyetçilik ve Erol Güngör
Türk düşünce hayatında milliyetçilik fikrinin, imparatorluktan bugüne kadar ağırlıklı bir yeri olmuştur.

vedat_bilgin_hdTürk düşünce hayatında milliyetçilik fikrinin, imparatorluktan bugüne kadar ağırlıklı bir yeri olmuştur. Esas itibarıyla milletleşme sürecini imparatorluk bünyesinde yaşayan Anadolu Türklerinin milliyetçiliğinin kültürel bir temele dayanması anlaşılması kolay bir durumdur. Milleti meydana getiren temel unsurların tarih ve din olduğu düşünülürse, kültürün buradaki rolü daha iyi görülecektir.

Prof. Dr. Erol Güngör, 1970’li yıllarda milliyetçilik üzerinde oluşan belirsizlik algısını, bazı çevrelerin bir nevi ırkçık kokan, manadan yoksun anlayışa dayanan yaklaşımları karşısında, özellikle gençler için yeni bir ışık olmuştu.

Milletin kültürü

Erol Hoca, Batılılaşma meselesini ele alıp bunun bir medeniyet değiştirme projesi olduğunu, yanlış olduğu kadar sosyolojik olarak “imkânsız” olduğunu ortaya koymakla işe başlamıştır. Kültürün ithal edilecek bir nesne şeklinde görüldüğü kaba pozitivist anlayışı bir inanç haine getirmiş Batıcıların ne kültür teorisinden ne de kültür ve medeniyet münasebetini ele alan yeni yaklaşımlardan haberleri vardı. Onlar için tek medeniyet vardı ve Batı medeniyetine girmekten başka bir yol bulunmamaktaydı.

Yazının devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/fikirde-milliyetcilik-ve-erol-gungor/haber-302242

Bu haber toplam 598 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim