• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları: Edebiyat ve Medeniyet

Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları: Edebiyat ve Medeniyet
Şüphesiz ki medeniyet ile edebiyat arasında yakın ilişki vardır. İnsanoğlunun ortaya koyduğu etkinliklerin en özgünü ve en seçkini olan medeniyet aynı zamanda, bir süzülmüşlüğün, arınmışlığın ve mükemmelliğin de ifadesidir.

Nitekim bilim, düşünce ve medeniyet tarihçilerine göre bütün insanlık tarihinde ortaya çıkmış olan medeniyetlerin sayısı 6 ile 40 rakamı arasında değişmektedir. Bu da medeniyetin ne kadar zor, zahmetli ve yoğun bir çabanın sonucu olduğunu gösterir.

Her medeniyet, bilim düşünce, edebiyat, musiki, güzel sanatlar, estetik ve mimari başta olmak üzere ortaya koyduğu özgün eserlerle belirginlik kazanır. Medeniyetlerin etkinliği ve ömrü de buna göre geniş veya dar, uzun veya kısa olur. 

İslam’ın doğuşundan itibaren Müslümanlar arasında hızla gelişmeye başlayan edep anlayışı ve bu anlayışı doğrultusunda ortaya çıkan tercihler, zevkler, hem yeni bir edebiyatın doğmasına, hem de hayatın bütün alanlarını kuşatan kapsamlı bir medeniyet anlayışının yayılmasına sebep olmuştur.

Buna bağlı olarak Şam’dan Bağdat’a, Semerkant’tan Lahor’a Kurtuba’dan, Delhi’ye, İsfahan’dan İstanbul’a zengin bir edebiyat literatürü oluştuğu gibi, güçlü bir medeniyet mirası da ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında, serapa baştan sona bir edep ve erkan uygarlığı olan Osmanlı kültür ve medeniyeti, dikkatleri üzerine çekmiştir.

Bu zengin litertürün ve güçlü mirasın, öncelikle kendi insanımıza, ardından da bütün insanlığa anlatılması hem yerel, hem de küresel planda yeni bir medeniyet idrakinin doğup yayılmasına fırsat ve imkan hazırlayacaktır. 

Bu nedenle “Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Yeni medeniyet Anlayışı” konsepti ile başlatmış bulunduğumuz Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları’nınMart ayındaki konusu “Edebiyat ve Medeniyet olarak belirlenmiştir.

Ünlü bir hekim olduğu kadar değerli bir şair olan Prof. Dr. Husrev Hatemi ile önemli bir İslam felsefecisi olduğu kadar değerli bir edib olan Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı, Başbakan Başmüşaviri ve İstanbul Uluslar arası Medeniyet Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr Bekir Karlığa’nın konuşmacı olarak katılacağı konferans, 11 Mart 2017 Cumartesi günü saat 15.00- 18.00 arasında Türkiye Yazarlar Birliği Kültür Merkezi'nde (Divanyolu, Kızlarağası Mehmet Ağa Medresesi) gerçekleşecektir.

KONUŞMACILAR:

Prof. Dr. Husrev Hatemi,

Prof. Dr. Mahmut Kaya

Prof. Dr Bekir Karlığa

 

Bu haber toplam 825 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim