• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Prof. Dr. Orhan Okay Bugün Üç Şehirde Anılıyor

Prof. Dr. Orhan Okay Bugün Üç Şehirde Anılıyor
Türkiye Yazarlar Birliği, Dergâh Yayınları’nın desteğiyle Hocaların Hocası Orhan Okay’ı vefatının birinci yılında yâd ediyor.

 

Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunan “Hocaların hocası” olarak tanınan ve 86 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr.  Orhan Okay’ı vefatının birinci yılında anmak için, TYB Ankara, İstanbul ve Erzurum’da anma programları düzenleyecek.

Dergâh Yayınları’nın desteğiyle Ankara’da yapılacak etkinlik, 13 Ocak 2018 Cumartesi günü 13.30’da TYB’nin Sümer Caddesi No:11 Kızılay adresinde Mehmet Âkif Divanında yapılacak.

Programa, D. Mehmet Doğan, Mustafa İsen, Turan Karataş, Nazım Hikmet Polat, Necmettin Turinay ve Maksut Yiğitbaş’ın konuşmacı olarak katılacaklar.

İstanbul Programı

İstanbul’daki Prof. Dr.  Orhan Okay’ı anma programı 13.01.2018 günü saat:10.00’da Okay’ın kabrinin bulunduğu Topkapı Çamlıca Mezarlığında  Doç Dr. Mehmet Güneş’in konuşması ve Bülent Acun’un Kur’an tilaveti ile başlayacak.

 Daha sonra, TYB İstanbul Şubesinin Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesinde saat: 11.30’da bir panel düzenlenecek. Prof. Dr. Abdullah Uçman, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Bekir Soysal’ın konuşmacı olduğu programı, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetecek.

Erzurum Programı

Erzurum’da düzenlenecek Prof. Dr.  Orhan Okay’ı anma paneli 13.01.2018 tarihinde saat: 14.00’de Atatürk Üniversitesi Mavi Salonda yapılacak. Prof. Dr. Mehmet Törenek, Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek’in konuşmacı olarak yer alacağı paneli M.Hanefi İspirli yönetecek.

 

 

Prof. Dr.  Orhan Okay Kimdir?

Mehmet Orhan Okay, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Artvin Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe geri döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne Yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963'te doktor unvanı aldı. 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. 1994'e kadar bu üniversitede, daha sonra Sakarya Üniversitesi'nde görev yaptı. 1996'da emekli olup hemen ardından Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısını 1953'te Türk Sanatı'nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergâh, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi kitabıyla 1976 TMKV İnceleme Ödülü; sanat ve edebiyat yazılarıyla TYB Eleştiri Ödülü; 1977’de TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü; 1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Eserlerinden bazıları: Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad, Poetika Dersleri, Abdülhak Hâmid’in Romantizmi, Hüsn ü Aşk (Hüseyin Ayan ile birlikte neşir), Bir Başka İstanbul, Edebiyat ve Sanat Yazıları, Kendi Sesinin Yankısı: Necip Fazıl Kısakürek, Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar.

 

 

orhanokay1.jpg

Bu haber toplam 3454 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim