• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Türk Edebiyatı’na 500. sayıda nazar değdi

Türk Edebiyatı’na 500. sayıda nazar değdi
43 yıldır çıkan ve bu ayki 500. sayısıyla göz dolduran Türk Edebiyatı Dergisi’ne nazar değdi. Dergiyi son on yıldır büyük zorluklara rağmen yöneten Beşir Ayvazoğlu derginin Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrıldı.

SA­Lİ­HA SUL­TAN

Mer­hum Ah­met Ka­bak­lı­’nın kül­tür ve ede­bi­yat dün­ya­mı­za ka­zan­dır­dı­ğı ve ya­yın ha­ya­tı­na baş­la­dı­ğı 15 Ocak 1972 yı­lın­dan be­ri ara­lık­sız ya­yım­la­nan Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si, 500. sa­yı mü­na­se­be­tiy­le özel bir sa­yı ha­zır­la­dı. Üç sa­yı hac­min­de­ki der­gi­de, gü­nü­mü­zün en es­ki ede­bi­yat der­gi­le­rin­den olan Türk Ede­bi­yat Der­gi­si­’nin 43 yıl­lık ma­ce­ra­sı ele alın­dı. İn­ci En­gi­nü­n’­ün ede­bi­yat der­gi­ci­li­ği ve Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si­’nin ilk çık­tı­ğı za­man­lar­da­ki ma­ce­ra­sı­nı ve ho­ca­sı Ah­met Ka­bak­lı ile ha­tı­ra­la­rı­nı ka­le­me al­dı­ğı ma­ka­le­si gi­bi bir­çok ya­zı ile 500. sa­yı­da hem der­gi­ci­li­ği­mi­ze hem ede­bi­ya­tı­mı­za ışık tu­tul­du.

BE­ŞİR AY­VA­ZOĞ­LU TÜRK EDE­Bİ­YA­TI­’N­DAN AY­RIL­DI

Der­gi­nin 500 sa­yı­sı göz dol­du­rur­ken, der­gi­nin 384. Sa­yı­sın­dan be­ri Ge­nel Ya­yın Yö­net­me­ni olan ya­zar ve gü­nü­mü­zün ön­de ge­len kül­tür adam­la­rın­dan Be­şir Ay­va­zoğ­lu, 500. sa­yı son­ra­sı der­giy­le yol­la­rı­nı ayır­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Son on yıl­dır Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si­’ni der­gi­ci­li­ğin bü­tün zor­luk­la­rı­na rağ­men ti­tiz­lik­le çı­ka­ran Ay­va­zoğ­lu­’nun der­gi­nin ge­nel ya­yın yö­net­men­li­ğin­den ay­rıl­ma­sı ede­bi­yat­se­ver­le­ri ve Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si oku­yu­cu­la­rı­nı üz­dü. 

DER­Gİ­LER İDE­ALİ­ZİM VE FARK­LI BA­KIŞ AÇI­SIY­LA TU­TU­NA­Bİ­LİR

Der­gi­nin 500. Sa­yı­sı mü­na­se­be­tiy­le, 4 Ha­zi­ra­n’­da Ti­maş Ki­tap­kah­ve­’de dü­zen­le­nen “Bâ­bı­âli Soh­bet­le­ri­”n­de ko­nu­şan Türk Ede­bi­ya­tı­’nın Ge­nel Ya­yın Yö­net­me­ni sı­fa­tıy­la ko­nu­şan Be­şir Ay­va­zoğ­lu der­gi­ci­lik ve Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si hak­kın­da­ki gö­rüş­le­ri­ni “Der­gi ya­yın­cı­lı­ğı yap­mak, ol­duk­ça zor bir olay. Bu der­gi on se­ne­dir her ayın 1’in­de çı­kı­yor. Mü­es­se­se der­gi­le­ri var­dır. On­lar­dan fark­lı ol­mak için der­gi­nin ba­kış açı­sı, ru­hu, çer­çe­ve­si ol­ma­sı ge­re­kir. Der­gi, idea­lizm ve fark­lı ba­kış açı­sıy­la tu­tu­na­bi­lir. Ce­mil Me­riç in de­di­ği gi­bi ‘Der­gi hür te­fek­kü­rün ka­le­si­dir.’ Kıt im­kân­lar­la da ol­sa fark­lı bir şey söy­le­mek lâ­zım. Dü­şün­ce ha­ya­tı­nın ne­fes alıp ver­di­ği mec­ra­dır der­gi. Kül­tür Ba­kan­lı­ğı der­gi­le­rin kim­li­ği­ni ko­ru­ma­sı­na yar­dım et­me­li­dir. Türk Ede­bi­ya­tı der­gi­si­ni kül­tü­rel ve mu­ha­fa­za­kâr bir der­gi ola­rak ni­te­le­mek ye­ter­siz olur, ya­ra­tı­cı bir mu­ha­fa­za­kâr­lı­ğı var­dır. Der­gi­ler ya­şa­yan ede­bi­ya­ta açık ol­ma­lı ama ay­nı za­man­da ede­bi­ya­tı­mı­zın geç­mi­şi­nin in­ce­len­di­ği mec­ra­la­rı da ol­ma­lı. Türk Ede­bi­ya­tı der­gi­si­nin ya­zar­la­rı­nın çok bü­yük bir bö­lü­mü ay­nı za­man­da çok bir mo­dern bir der­gi olan İs­tan­bul der­gi­sin­de de ya­zar­dı. Ama o der­gi, Türk Ede­bi­ya­tı ka­dar uzun ömür­lü ol­ma­dı. 43 yıl­dır ayak­ta olan bir der­gi­yi ko­nu­şu­yo­ruz.” söz­le­riy­le ifa­de et­miş­ti. 500. sa­yı­nın ar­dın­dan, on yıl­dır kul­lan­dı­ğı Türk Ede­bi­ya­tı Der­gi­si­’n­de­ki oda­sı­nı bo­şal­tan ve mev­cut kü­tüp­ha­ne­si­ni bir üni­ver­si­te­ye ba­ğış­la­yan Ay­va­zoğ­lu­’nun der­gi­nin ge­nel ya­yın yö­net­men­li­ği gö­re­vin­den ne­den ay­rıl­dı­ğı ise he­nüz bi­lin­mi­yor. 

Kaynak: http://www.gazetevahdet.com/turk-edebiyatina-500-sayida-nazar-degdi-23644h.htm

Bu haber toplam 1099 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim