• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Varol: Hamas’ın ateşkes planına cevabı

Ahmet Varol: Hamas’ın ateşkes planına cevabı

Bundan önceki yazımızda, Gazze’de ateşkes sağlanması konusunda Paris’te yapılan toplantıdan çıkan plana Hamas’ın “ön onay” verdiğine dair açıklamanın doğru olmadığını ve burada konunun kamuoyuna yansıtılmasında üslûp hatası olduğunu dile getirmiştik. Daha sonra bizim tespitimizi teyit eden açıklama ve yorumlar yayınlandı. 

Hamas’ın açıklaması, planı değerlendirmeye alacakları ve cevap verecekleri şeklindeydi. Nitekim hem teşkilat içinde hem de işgale karşı mücadelenin bilfiil içinde olan diğer Filistinli direniş hareketleriyle istişaresini yaptıktan sonra 6 Şubat Salı günü cevabını verdi ve bağlantıyı kuran Katar ve Mısır yetkililerine ilettiğini açıkladı. 

Daha sonra Katarlı yetkililer, Hamas’ın ateşkes planına olumlu bir cevap verdiğini söyledi ancak sürecin hassasiyeti nedeniyle ayrıntılar hakkında herhangi bir açıklama yapmak istemediklerini dile getirdiler. 

Burada öncelikle şunu belirtelim ki Hamas’ın ateşkese yönelik tavrı zaten baştan beri olumludur. Yani bu konuda onun tutumunda bir değişiklik söz konusu değil. Dolayısıyla Hamas’ın önceden ateşkese itiraz ettiği ama artık tavrını değiştirdiği ve olumlu baktığı tarzında bir düşünceye yöneltecek üslup kullanılması yine hatalı olacaktır.

Ancak bundan önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere işgal rejiminin istediği süreli ateşkes ve Hamas’ın, esirleri herhangi bir ek şart olmaksızın sadece ateşkes karşılığında bırakmayı kabul etmesidir. Böylece işgal rejimi ateşkesi kendisinin zaferi olarak ilan edebileceğini düşünüyor. Hamas ise ateşkesin süreli değil kalıcı olmasını, esirlerin serbest bırakılmasının ise aşamalı da olsa bir mübadele şartına bağlanmasını istiyor. 

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim