• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Seçimde Ehem ve Mühim!

D. Mehmet Doğan'dan: Seçimde Ehem ve Mühim!
Se­çi­mi önem­li kı­lan “baş­kan­lık sis­te­mi­”ne ge­çiş­le il­gi­li bir oy­la­ma ol­ma­sı mı? Es­ki­den “e­hem­m” ve “mü­hi­m” var­dı. Ehemm mü­him­me ter­cih edi­lir­di... Kim bi­lir bu ke­li­me­le­ri? Da­ha önem­li ve önem­li!

Se­çi­mi önem­li kı­lan “baş­kan­lık sis­te­mi­”ne ge­çiş­le il­gi­li bir oy­la­ma ol­ma­sı mı? Es­ki­den “e­hem­m” ve “mü­hi­m” var­dı. Ehemm mü­him­me ter­cih edi­lir­di... Kim bi­lir bu ke­li­me­le­ri? Da­ha önem­li ve önem­li!

Se­çim Tür­ki­ye­’nin ge­le­ce­ği ile il­gi­li baş­ka bir oy­la­ma­ya dö­nüş­tü­rül­mek is­te­ni­yor...

Te­rör uzan­tı­sı par­ti­nin ba­ra­ja rağ­men, ba­ra­jı aş­ma­nın yük­sek ris­ki­ne rağ­men se­çi­me gir­me­si­nin bu­gü­ne ka­dar ma­kul bir iza­hı­nı ya­pan ol­ma­dı. “Tür­ki­ye par­ti­si ol­mak mı?” Ge­çe­lim efen­dim. Tür­ki­ye par­ti­si ol­ma­yı be­nim­se­yen bu­nu sö­züy­le, fii­liy­le gös­te­rir. Ne­re­de ko­nu­şu­yor­san, ora­da bay­ra­ğı ar­ka­na alır­sın, “si­lah­la­rın göl­ge­sin­de çö­züm ol­maz, si­la­hı bı­ra­k” di­ye hay­kı­rır­sın, her­kes me­ra­mı­nı an­lar.

İzah ya­vaş ya­vaş vü­cut bu­lu­yor: 

Va­n’­da mus­luk­lar­dan kan akan afiş­ler de­şif­re edi­yor he­de­fi...

Gü­ney­do­ğu­muz­da ya­şa­yan, olup bi­ten­le­ri bil­mek mev­ki­in­de bu­lu­nan­la­rı ile soh­bet im­kâ­nı­mız ol­du... HDP’­li be­le­di­ye­le­rin ka­zan­dı­ğı böl­ge­ler­den cid­di göç var... Ne­den gö­çü­yor in­san­lar? Ata­la­rı­nın top­rak­la­rı­nı, mal­la­rı­nı, mülk­le­ri­ni, ha­tı­ra­la­rı­nı... Ge­ri­de bı­ra­ka­rak?

Çün­kü gö­çe zor­la­nı­yor­lar! Böl­ge­de te­rör ör­gü­tü­nün söz­de mah­ke­me­le­ri var! Bu mah­ke­me­den da­vet al­dın mı, gö­çü top­la­mak­tan baş­ka ça­ren yok! Mah­ke­me­de hâ­kim mev­ki­in­de si­lah otu­ru­yor!

Gö­çen­le­rin kim­li­ği pe­ki? İl­le de Türk ol­ma­sı ge­rek­mi­yor. İl­le de Kürt ol­ma­ma­sı da ge­rek­mi­yor. Te­rör yan­da­şı ol­ma­ma­sı ye­ti­yor...

8 Ha­zi­ra­n’­da şu­na bak­ma­lı­yız: Böl­ge­nin AK Par­ti oy­la­rı ne âlem­de? Sert bir dü­şüş için her­şey ya­pı­lı­yor. Si­lah­lı pro­pa­gan­da dâ­hil... 

Sa­ha­dan ge­len bil­gi­ler ara­sın­da Or­han     Mi­roğ­lu­’nun yaz­dık­la­rı Hü­kü­me­t’­e çok kes­kin bir uya­rı ola­rak okun­ma­lı. Mid­yat­lı Mi­roğ­lu, bu se­çim­de AK Par­ti Mar­din lis­te ba­şı... Ken­di mem­le­ke­tin­de se­çim ça­lış­ma­sı ya­pı­yor. Ya geç­mi­şi? Si­ya­sî ola­rak HDP’­nin geç­mi­şin­de­ki par­ti­ler­den gel­miş, ya­zar ola­rak yi­ne ay­nı ya­pı­lan­ma­nın ga­ze­te­le­rin­de yaz­mış...

Şim­di AK Par­ti­’den aday ve par­ti­yi des­tek­le­yen bir ga­ze­te­de ya­zı­yor. 

As­lın­da ya­zı­sı­nın bü­tü­nü­nü bu­ra­ya ik­ti­bas et­mek is­ter­dim, ma­ale­sef bir kıs­mı­nı ak­ta­ra­bi­le­ce­ğim:

Dev­let böl­ge­nin yok­sul­lu­ğu­nu yen­me­ye ça­lı­şır, ço­cuk­lar dağ­la­ra git­me­sin, fi­dan dik­sin di­ye ça­ba gös­te­rir­ken, PKK hâ­lâ 15-16 ya­şın­da­ki ço­cuk­la­rı dağ­la­ra ka­çır­ma­ya de­vam edi­yor.”

“Bir dev­le­tin in­şa et­ti­ği ba­ra­jı ko­ru­mak için, o ba­ra­jın ma­li­ye­ti­nin üç­te bi­ri ka­dar gü­ven­lik har­ca­ma­sı yap­tı­ğı tek ül­ke bel­ki de Tür­ki­ye­’dir. Ilu­su Ba­ra­jı­’nı muh­te­mel bir sal­dı­rı­dan ko­ru­mak için, bir tu­gay as­ker gö­rev ya­pı­yor. Yet­mi­yor ko­ru­cu­lar da ay­nı böl­ge­ye sevk edi­li­yor ve ye­ni ko­ru­cu alı­mı ya­pı­lı­yo­r… Şan­ti­ye­ye mal­ze­me ta­şı­yan araç­lar ya­kıl­mış, ta­ciz ate­şi­nin had­di he­sa­bı yok. Ba­ra­jın şan­ti­ye­si çok iyi ko­run­ma­sa kim bi­lir kaç kez bas­kı­na uğ­rar­dı.”

“Mar­di­n’­in Dar­ge­çit il­çe­si bu gü­ven­lik ön­lem­le­ri­nin alın­dı­ğı böl­ge­nin sı­nır­la­rı için­de bu­lu­nu­yo­r… 28 bin nü­fus­lu il­çe­de AK Par­ti 3000’e ya­kın oy alı­yor. Ge­çen­ler­de il­çe ör­gü­tü­mü­zü zi­ya­ret et­tik. Kar­şı­la­yan­la­rın sa­yı­sı 20 ki­şi ka­dar­dı. Kor­ku dağ­la­rı bek­le­r… Her gün evi­ne ses bom­ba­sı atı­lan, ka­pı­sı pen­ce­re­si kur­şun­la­nan in­san­lar, oy ve­rip Mec­li­s’­e gön­de­re­cek­le­ri ve­kil­le­ri­ne gün ay­dın­lı­ğın­da bir mer­ha­ba bi­le di­ye­me­ye­cek ka­dar bü­yük bir bas­kı al­tın­da­lar.”

Bu ya­zı­yı yaz­dı­ğım gün, oğ­lu­nu 6-7 Ekim olay­la­rın­da kay­bet­miş bir Dar­ge­çit­li, öl­dü­rü­len oğ­lu­nun di­ğer kar­deş­le­ri da­ğa ka­çı­rıl­ma­sın di­ye, na­sıl da bin bir zor­luk için­de, her bi­ri­ni uzak şe­hir­le­re gön­der­di­ği­ni an­lat­tı. Son bir haf­ta için­de ya­şı 16-17 ci­va­rın­da olan ço­cuk­lar­dan 15’i dağ­la­ra ka­çı­rıl­mış. Acı­lı ba­ba so­ru­yor­du hak­lı ola­rak, ‘dev­le­tin is­tih­ba­ra­tı, şu­su bu­su yok mu?’ di­ye. Kü­çük bir il­çe­de ço­cuk­lar dağ­la­ra ka­çı­rı­lı­yor ve bu­nun önü­ne ge­çi­le­mi­-yo­r…. An­ne­si­nin gün­de­li­ğe gi­de­rek ka­zan­dı­ğı pa­ray­la ya­şa­yan ço­cuk­la­rı dağ­la­ra gö­tür, son­ra da çö­züm sü­re­ci bit­ti di­ye açık­la­ma yap!”

“Çö­züm sü­re­ci, hâ­lâ kü­çük ço­cuk­la­rı dağ­la­ra yol­la­yan­lar için, ol­sa ol­sa an­cak is­tis­mar ara­cı ola­bi­lir­di. Ni­te­kim baş­ka bir şey de ola­ma­dı. Çö­züm sü­re­ci, baş­tan so­na bir is­tis­mar ala­nı ola­rak kul­la­nıl­dı.”

“Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı şim­di bu is­tis­ma­ra kar­şı açık ta­vır alı­yor. So­run, ki­mi­le­ri­nin san­dı­ğı gi­bi, AK Par­ti­’nin mil­li­yet­çi ke­sim­ler­den oy al­ma­sı­nı sağ­la­mak de­ği­l… ‘Cum­hur­baş­ka­nı, İz­le­me ku­ru­lu­na kar­şı çık­tı, ta­raf­lar-ma­sa yok de­di, o hal­de çö­züm sü­re­ci bit­ti­’ di­ye açık­la­ma ya­pan­lar, böl­ge­ye ge­lip gör­sün­ler. İz­le­me Ku­ru­lu, ne­yi iz­le­ye­cek­ti, dağ­la­ra ka­çı­rı­lan ço­cuk­la­rın, yol gü­zer­gâ­hın­da iyi ba­kıl­dı­ğı­nı fi­lan mı?”

“Dev­let­le ma­sa­ya otur­ma­yı ta­lep eden­ler, va­li­yi mi­sa­fir eden bir muh­ta­rı mü­za­ke­re ma­sa­sın­da el­le­ri güç­len­sin di­ye mi, bir­kaç sa­at son­ra ya­ka­la­yıp  in­faz et­ti­ler?”

İm­ra­lı he­ye­ti di­ye bir şey yok as­lın­da. Ta­rih bu he­yet­te yer alan­la­rın, mek­tup-me­saj ta­şı­mak­tan baş­ka bir ma­ri­fet­le­ri ol­ma­dı­ğı­nı ya­za­cak mut­la­ka­… Ne ka­dar da me­rak­lıy­mış­lar, ‘çö­züm sü­re­ci­’ bit­ti di­yen fi­ya­ka­lı açık­la­ma­lar yap­ma­ya.”

Or­han Mi­roğ­lu, ver­di­ği ha­ber­le­re rağ­men ko­nu­mu ge­re­ği iyim­ser gö­rün­me­ye de­vam edi­yor. Aca­ba oku­yu­cu­lar ay­nı iyim­ser­li­ği  pay­la­şı­yor mu? 

8 Ha­zi­ra­n’­da HDP’­li­ler böl­ge­de AK Par­ti oy­la­rı­nı as­ga­ri­ye in­dir­miş ola­rak şu­nu söy­le­ye­cek: “Tür­ki­ye par­ti­si ma­va­lı­na kim ina­nır, biz et­nik par­ti­yiz. Et­nik te­miz­li­ği ba­şar­dık, Hü­kü­met par­ti­si­ni de sil­dik, bu­ra­da baş­ka ho­roz yok! Ken­di mec­li­si­mi­zi ku­ra­ca­ğız, ken­di ken­di­mi­zi yö­ne­te­ce­ğiz. Öz sa­vun­ma gü­cü­müz de ha­zır!”

Vahdet Gazetesi- 4.5.2015
Bu haber toplam 452 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim