• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Mustafa Özcan: Hadislerin ışığında Gazze ve ABD’nin geleceği

Mustafa Özcan: Hadislerin ışığında Gazze ve ABD’nin geleceği
Arapçada zıtlarını da barındıran bazı kavram ve kelimeler vardır. "Kur'u" bunlardan birisidir. Ele alacağımız konunun anahtar ifadesi ise isabe'dir. Zıt anlamlı kelimeler cümlesindendir.

 Modern Arapça da gangster anlamında isabe veya isabat, el musallaha ifadesi ile kullanılır. İslam hukukunda bu vasıftaki çetelere hirbe cezası uygulanır. Ağır bir cezadır. Nedeni, devletin düzenine karşı çıkmak ve silahla değiştirmeye veya yıkmaya kalkışmaktır. Lakin bu kavram, müspet anlamda da kullanılmaktadır. Milis anlamını da barındırmaktadır. İsabe, Arapça olarak fie ve taife'nin karşılığı olarak da kullanılmaktadır. Peygamberimiz, Ramazan ayında gerçekleşen Bedir muharebesinde yenilebileceklerine dair telaşlanmış, bunun üzerine kendisini Hazreti Ebubekir gibi güzide sahabeler teskin etmiştir. Söylediği sözlerin arasında 'hak bölük' anlamında isabe ifadesi de vardır. İsabe ifadesi, benzeri menziller veya sahneler için kullanılmıştır. Bazen müjde için de bu ifadeye başvurulur. Bu müjdelerden birisi Beyaz Saray'ın fethiyle alakalıdır. Sahih Müslim'de tahriç edilen bir hadiste şöyle buyrulmuştur: "Useybetün mine'l Müslimine yeftetihune Beyte'l Ebyaz." "Müslümanlardan küçük bir bölük Beyaz Saray'ı fethedecektir." Beyaz Saray, dikey ve yatay yani tarih içinde ve vakti hazırda kullanılan devlet konutlarının meşhur isimleri arasındadır. 

Bedir savaşını Müslümanların kaybetmesi halinde İslam meşalesi doğmadan sönecektir. Bu nedenle Hazreti Peygamber, yakarma halinde adeta kendisinden geçmiştir. Aksi takdirde İslam mesajı başlamadan bitebilirdi. Varlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyordu. 'Eğer rabbim sen ehl-i İslam'dan bu bölüğü (isabe) helak edersen, daha yeryüzünde sana tapacak kimse kalmaz.' 

Mavi Saray/Cheong Wa Dae; "Mavi Çinili Köşk", Güney Kore devlet başkanının ikametgahıdır. İsmet İnönü de Pembe Köşk'te ikamet ederdi. Yine Beyaz Saray, günümüzde Moskova'da da bulunmaktadır. Tarihte ise Sasanilerin başkenti olan Medain'in resmi başkanlık köşkü veya konutu idi. Genellikle fetih müjdesi bu köşke hamledilmiştir. Bununla birlikte Aksa Şeyhi Raid Salah, son konuşmalarından birisini bu müjdeye tahsis etmiştir. Ona göre kastedilen Beyaz Saray, gelmiş geçmiş en tanınmışı olan Washington'daki Beyaz Saray'dır. Peki! Nasıl olurda cihangir devlet olan ve dünyanın başkenti sayılan Washington, küçük bir grup veya isabe tarafından fethedilir? 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2024/04/01/hadislerin-isiginda-gazze-ve-abdnin-gelecegi

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim