• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Özlem Coşan: Kadınlar işgal altında

Özlem Coşan: Kadınlar işgal altında
İsrail'in önemli sağlık sistemlerini yok ettiği bir dönemde, hamile olan pek çok kadının hijyenik veya güvenli sağlık hizmetlerine erişimi bulunmuyor ve bu durum doğumdan sonra da devam ediyor.

7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı başladığından bu yana Filistinliler üreme sağlığı hizmetlerinde tam bir felaketle karşı karşıya kaldı. Kuşatma, temel bakım ürünleri sıkıntısına yol açarak kadınları hijyenik ped yerine çadır bezlerini kullanmaya zorladı ve bu da onları ciddi enfeksiyonlar ve toksik şok sendromu riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Gazze'ye ulaşan yardımlar nadiren hijyen ürünleri içeriyor ve pek çok ailenin akan suya ve tuvalete erişimi bulunmuyor.

GAZZE KATLİAMININ KADIN BEDELİ

Soykırım koşulları altındaki Gazze’de hamile kadınlar, akla hayale gelmeyecek şartlarda doğum yapmaya zorlanıyor. Bazıları anestezi olmadan sezaryenle doğum yaparken bazıları da çadırlarda doğum yapıyor. Uzmanlar, Gazze'deki düşük oranlarının ekim ayından bu yana yüzde 300 arttığını belirtiyor.

Gazze'deki hastaneler hamile kadınlara uygun bakım sağlayamıyor çünkü bölgenin tüm sağlık altyapısı bombardımanlarla tahrip edilmiş durumda. Gazze'nin en büyük iki hastanesi, elektrik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini durdurdu.

Bombardıman ve kuşatmayla harap olmuş bir bölgede doğum yapan yeni anneler, aynı korkunç koşullarda yenidoğan bebeklerine bakmak zorunda bırakılıyor. Birçok kadın yetersiz beslenme nedeniyle bebeklerini emziremiyor ve devam eden kuşatma nedeniyle mamaya erişim de mümkün değil.

Yapılan araştırmalarda kadın sağlık hizmetlerine erişimi olmayan Filistinli kadın sayısının ekim ayından bu yana 94 binden 1 milyonun üzerine çıktığı belirtiliyor.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/kadinlar-isgal-altinda

Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim