• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Selçuk Türkyılmaz: Filistin için Küresel Eylem Günü

Selçuk Türkyılmaz: Filistin için Küresel Eylem Günü

Filistin ve Gazze için tertip edilen Küresel Eylem Günü dolayısıyla inisiyatif almak isteyen insanlar dünyanın dört bir tarafında İsrail’i ve onu destekleyen ülkeleri protesto etmek için geçtiğimiz cumartesi meydanlara çıktı. Dünyanın birçok bölgesinde, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimizde aynı günde Filistin’e destek yürüyüşleri yapıldı. Sokaklara dökülen milyonlarca insan İsrail’in soykırımını lanetledi ve saldırıların acilen durdurulmasını istedi. Dünya çapında yaygın bir eylemdi ve katılım yüksekti. Bu günün Filistin açısından değerini herhâlde zaman içinde daha sağlıklı bir şekilde değerlendirmek mümkün olacak. Fakat şimdiden Filistinlilerin haklı davasının dünya çapında anlaşıldığını ve desteklendiğini söyleyebiliriz. Mühim olan bu haklı mücadelenin bundan sonra daha ileri seviyelere ulaştırılmasıdır.

Avrupa şehirlerinde Küresel Eylem Gününe katılımın yüksek düzeyde olması oldukça önemli. Bu tespit, Avrupa ülkelerinin medenî seviyesiyle ilgili bir değerlendirmenin sonucu değildir. Geçmiş zamanlarda medenî seviye ile alakalı değerlendirmeler Avrupa ülkelerinin yönetim anlayışlarını bir veri olarak kabul etmekten kaynaklanıyordu. Son yıllarda bu tarz yaklaşımlara itibar edilmediğini görüyoruz. Bugün de İsrail soykırım suçunu işlerken İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden açıkça destek görmektedir. ABD’nin İsrail’e desteği zaten bilindiği için genel olarak Kuzey Avrupa ülkelerini değer endeksli bir eleştiriye tabi tutmanın anlamlı olmayacağı çok açıktır. Dolayısıyla Avrupa sokaklarına dökülen yüz binlerce insana, Filistinlilerle dayanışma hâlinde olduklarını göstermek için başka bir yol kalmadı. Türkiye’de ve dünyanın başka bölgelerinde yürüyüşlere katılan milyonlar da Filistinlilerle dayanışma hâlinde olduklarını gösterirken Avrupa ülkelerinin İsrail’e desteğini lanetlediler.

Peki, niçin Avrupa ülkeleri lanetlenmektedir?

Bu haber toplam 137 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim