• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

TYB Genç Birimi, Sosyoloji Akademisine Başladı!

TYB Genç Birimi, Sosyoloji Akademisine Başladı!
Fatmanur Akbayrak'ın moderatörlüğünde yürütülen programımızın ilk konuğu; Prof. Dr. Mustafa Orçan oldu.
Programa sosyolojinin ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını açıklayarak başlayan Orçan, sosyolojinin ortaya çıkmasında buhranların ve değişimlerin önemini vurguladı. Ardından sosyolojinin başlangıç noktasının neden İbn Haldun'un "Mukaddime" adlı eseri olması gerektiğini eserin bilimsel metodunu ve kavramsal çerçevesini açıklayarak anlattı. 
 
Mukaddime'de bahsi geçen ve sosyolojinin ilk yapı taşlarından biri olarak adlandırılan Umran biliminin, Bedevi-Hadari ayrımında yaşam tarzları ve bu yaşam tarzlarının insan davranışlarına etkisi konuşulmuştur. Bu ayrımın esasında tüm toplumlarda tüm zamanlar için uygulanabileceğini vurgulayan Orçan, bu ayrımı anlamanın toplumun temel mekanizmasını anlamak anlamına geldiğini belirtmiştir. 
893a34ab-0c29-4a3f-a7e3-cf6d712ddb64-002.jpg
17671cdb-fc24-4e12-94a2-278109bd440b-002.jpg
 
Program devamında İbn Haldun tarafından ortaya atılan bir diğer kategori olan "Asabiyet" kavramının, bir toplumun milliyetçilik bilincini ifade ettiği belirtilmiştir. Asabiyetin, nesep ve sebep olmak üzere iki farklı kategoride ele alındığından ve Nesep asabiyetçiliğinin, etnik milliyetçiliği ifade ederken, sebep asabiyetçiliğinin ise kültürel milliyetçiliği ifade ettiği bahsedilmiştir. 
 
Toplumun temel yapıtaşlarına değinilmesinin ardından İbn Haldun'un canlı organizmaya benzettiği devlet anlayışı üzerinde durulmuştur. İbn Haldun'a göre doğan, büyüyen ve ölen bir organizmanın aşamaları anlatılmış ve bu aşamalarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yeri tartışılmıştır. 
 
Asabiyetin bir toplumu bir arada tutan kurucu unsur olduğunu vurgulayan Orçan, asabiyet azaldıkça devletin parçalanmaya doğru gittiğini belirtmiştir. Fatmanur Akbayrak'ın moderatörlüğünde sona eren Sosyoloji Akademisi'nin ilk haftası yoğun bir ilgi görmüştür.
 
TYB Genç Birimi tarafından organize edilen Sosyoloji Akademi'si sosyoloji alanında temel bilgi sahibi olup güncel bilgilere ulaşmayı amaçlamaktadır. Fatmanur Akbayrak'ın moderatörlüğünde gerçekleşmeye devam edecek olan Sosyoloji Akademi'sinde her program farklı bir konu ele alınacak olup program interaktif bir biçimde ilerleyecektir.
TYB Genç Kahve'de gerçekleştirilen Sosyoloji Akademi'sine herkesin katılımlarını bekleriz!
321178de-e9cc-46db-acbc-d4b204a73bd1.jpg
9456cae6-9005-4ef9-99aa-39e62ea69e4f.jpg
Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim