• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ufuk Coşkun: ​Ruhsuz eğitim sistemi

Ufuk Coşkun: ​Ruhsuz eğitim sistemi
Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; “Şimdi bakın Ful ve Bright ne güzel isim değil mi? Koyarken düşünmüşler. Fulbright Komisyonu şehir efsanesi değil, bu ülke efsanesidir. Gerçekten bir şey yapıyorsak bunu biz yapıyoruz” demişti.

Ardından bir yazı kaleme alan ilahiyatçı yazar Hayrettin Karaman da, İsmet İnönü yönetiminde gerçekleşen bu anlaşmanın maddelerini yazdıktan sonra şöyle demişti; “Benim bu maddelerden anladığım karşılıklı bilgi, tecrübe ve araştırmacı mübadelesinden ibaret.”

Hayrettin Karaman sonra bu anlaşmayı Milli Eğitim’in beyni mesabesindeki bir kurumda itimat ettiği bir zata sormuş.

Onun da cevabı şu şekilde:

“Ben yıllardır bu dairede program, müfredat, kitap konularıyla meşgulüm, bizim üstümüzde böyle bir sözleşmenin gölgesi mevcut değildir, tamamen hür olarak çalışıyoruz.”

Ülkedeki bir bakanın, üst düzey bir milli eğitim bürokratının ve ilahiyat dünyasının hatırı sayılır simalarından birinin görüşleri bu doğrultuda. İlginç, İsmet İnönü’nün CHP’sini masum görüyorlar.

Ve korkarım böyle düşünen azımsanmayacak bir kitle var.

Oysa 1947-49 yıllarında Sovyet tehdidine karşı Türkiye’yi bölgede kullanmanın ilk adımı olan Truman doktrini ve Marshall planı çerçevesinde yapılan parasal yardımlar karşılığında imzalanan bir anlaşmadan bahsediyoruz.

Bakmayın siz Sayın Bakan’ın “Ful ve Bright ne güzel isim değil mi?” dediğine. Senatör William Fulbright, özellikle Latin Amerika ülkelerinde bu tür projeleri ile bilinen sömürgeci bir isimdir. Ve bu anlaşmanın da mimarlarından biriydi.

Kim ne derse desin o dönem bu komisyonun görevi, Türk çocuklarının ilk, orta ve lisede okuyacağı derslerin müfredatını yani programını belirlemekti. Yani bu ülkenin çocuklarını Amerikancı yapmaktı.

Sevgili dostlar sorarım size, son elli yıldır bu ülkenin siyasetine, iş ve sanat dünyasına, medyasına, mahkemelerine hatta güvenlik güçlerine sızan CIA eğitim alanını neden boş bıraksın?

Bu haber toplam 228 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim