• İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Yahya Bostan: ABD “Bölgeden çekilirim” diyor ama bir şartı var

Yahya Bostan: ABD “Bölgeden çekilirim” diyor ama bir şartı var
Ağustos ayında kulağıma çalınan söylentiler bir hayli dikkat çekiciydi. Buna göre Washington ikili ilişkilerin seyri ve bölgenin geleceği konusunda Ankara’ya oldukça pozitif mesajlar gönderiyordu.

 Ancak yaşanan güven bunalımı nedeniyle Türkiye, ABD’nin atacağı adımları izleme kararı almış, bu yüzden gelen mesajlar ve içerikleri kamuoyuna yansımamıştı. Ben de bunun üzerine ABD’nin terör örgütü PKK’ya Suriye’nin kuzeyinde verdiği desteğin geleceğine ilişkin -şerhli- bir yazı kaleme almıştım. (ABD PKK’ya mesafe mi koyuyor? Ağustos 2023)

Gelinen noktada ABD’nin bölgeden çıkıp çıkmayacağına ilişkin tartışmalar kamuoyuna yansıdı. Washington ülkeden çekilme sürecine ilişkin Bağdat’la resmi görüşmelere başlıyor. Benzer bir sürecin Suriye için de geçerli olacağına ilişkin güçlü tartışmalar yapılıyor. “ABD Suriye’den gerçekten çekilir mi, çekilirse ne olur” sorusu gündemi meşgul ediyor. Amerikan askerlerinin Suriye’den ayrılması halinde yerini kimin dolduracağı ve terör örgütü PKK’nın ülkedeki varlığı Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiriyor. Amerikalı yetkililer Suriye’den çekilmenin gündemlerinde olmadığını vurgulasa da konjonktürel gelişmelerin Washington’u bu kararı almaya zorladığı düşünülüyor.

Peki, ne olacak? Sizlerle konuya ilişkin Ankara’da dinlediğim bazı -muteber- analizleri paylaşacağım ancak önce şerhimi düşeyim: ABD’nin Irak’taki askeri varlığını çekmesi konusu ciddi bir süreçtir. Ancak ABD Irak’tan çekilemez (Belki askerlerini ülkenin kuzeyine kaydırır.) Benzer bir durum Suriye için de geçerli. ABD askeri varlığını ülkeden çıkarmaz. Ta ki, İsrail’in güvenliğini sağladığına emin olana kadar.

Dananın kuyruğunun koptuğu nokta burasıdır. ABD’nin Suriye ve Irak’taki varlığının temel sebebi İsrail’in güvenliğini sağlamaktır. Terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği ödünsüz desteğin arka planında da bu amaç yatar. ABD, Suriye ve Irak’ın kuzeyini birleştirerek, bir terör koridoru-devleti oluşturmayı, bu sayede İran’dan İsrail’e gelebilecek tehlikeleri önlemek istiyor. Diğer bir deyişle İsrail için stratejik bir şemsiye oluşturmaya çalışıyor. İsrail de bu şemsiyeyi fırsat bilerek Lübnan ve Suriye’de tampon bölgeler oluşturmayı, Suriye ve Irak’ı istikrarsızlaştırmayı hedefliyor.
 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/yahya-bostan/abd-bolgeden-cekilirim-diyor-ama-bir-sarti-var-4599162

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim