• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

'İlkokul' Bile Eskimiş, TDK Öyle Diyor

C.Yakup ŞİMŞEK

TDK, kendi lügatinde birçok kelimeye "eskimiş" diyor ya...İşte bu "eskimiş" kaydıyla yer alan kelimelere "ilkokul" da eklenmiş!

(Dikkatle bakın: "Eskimiş" denen kelime "ilk mektep" falan değil.) 
Evet, siz de "Güncel Türkçe Sözlük"ten kontrol edebilirsiniz.  
"Yok artık, bu kadar da olmaz ki!" diye başlamayın şimdi...
Hemen kötüye yormayın bunu.
Her şeyde bir hayır vardır.
***
Bakın, benim bile aklıma aşağıdaki iyi ihtimaller geldi:
A) Şu sıkıntılı günlerimizde bir kamera şakası yerine geçer diye böyle bir latîfe yapıp bizi güldürmek istemiş olabilirler. Kurumlu da olsalar onların böylesine nüktedan ve ince ruhlu olduklarına inanıyorum ben. Mustafa Karadeniz'in bile aklına gelmeyecek bir kamera şakası bu...  
B) Bugünlerde ilk mektep ve ana sınıfına başlayan minikler ve onların ana babaları muhtemelen gergin ve tedirgin günler geçiriyorlardır. Birileri onlara benim bu iyi niyetli şıklarımı gösterir, onlar da makaraları koyuverir ve bütün dertlerini unuturlar. Gülmeyin canım, ben bunu çocuklarla velîler için yazdım.  
C) Biliyorsunuz, Türkiye'de maarif (MEB) mektepleri on - on beş yılda bir temelinden değiştirilir. Bir zamanlar beş yıllık "ilkokul" vardı, "ortaokul" mecbur değildi. Sonra 5+3 falan yapıldı. Aradan seneler geçti, 4+4+4 formülü geldi. İsimler değiştirildi, eski levhalar indirildi, yenileri asıldı. Kademelerin adı da sürekli değişti. Meselâ bilmem hangi yıldan 2000'lere kadar "ilkokul" yazan levhalar birdenbire "ilköğretim" oldu. Bugün 20'li yaşlarda olan gençler "ilkokul"u muhtemelen unutmuşlardır. TDK işte tam da bu yüzden böyle ince düşünmüş ve bu kelimeyi "eskimiş" sınıfına atmış olabilir.
D) Bir üstteki şıkka dudak bükenler için: Maarif (MEB) birkaç yıl sonra tekrar bir reform yaparsa 4+4+4 formülü de iptâl edilebilir. O zaman belki "ilkokul" tâbiri yerine başka bir şey konur. Dolayısiyle, TDK şimdiden tedbirli davranmak istemiş olabilir.    
E) TDK, bâzı yanlış bilgileri kasden veriyor da olabilir. (Yok, bunu bile kötüye yormayın.) Bakalım, vatandaşlardan kaç kişi bu hatâların farkına varacak, diye... 
*** 
Uyanık olalım, uyanık kalalım, arkadaşlar! 
TDK bizim uyuşuk zihinlerimizi zinde tutmak için böyle yolları deniyor olabilir. 
Yâni siz ondaki bu gayret ve hassâsiyeti görmüyor musunuz?
Yukarıdaki cevaplar için "Hiçbiri..." diyorsanız sizde bir art niyet var, demek ki...
Bu yazdıklarıma da artık hüsnükuruntu mu dersiniz, hüsnüniyet mi, yoksa hüsn-i tâlil mi? 
Karar sizin... 
Bu yazı toplam 866 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim