• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Konya’nın bir yıllık kültür envanteri : “Kırk Ambar” da

Konya’nın bir yıllık kültür envanteri :  “Kırk Ambar” da
Kuruluşunun 30. Yılını kutlayan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi şehrin kültürüne, sanatına, edebiyatına anlamlı katkılar sunmaya devam ediyor.

Gerek yerel yönetimler gerekse sivil toplum kuruluşlarında bulunduğu süre içinde önemli deneyim ve tecrübeler kazanan Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, yönetim kurulundaki arkadaşları ile birlikte bu birikimini TYB Konya Şubesi için kullanmaya devam ediyor.

Kültür, edebiyat, tarih, düşünce, bilim, sinema ve musiki alanlarında yıl boyunca düzenleyeceği  programları takvimlendirerek bunu basın toplantısıyla kamuoyuna duyuran  TYB Konya Şubesi, yıl sonunda da bu faaliyetleri kitap olarak yayımlıyor.

Ahmet Köseoğlu’nun yönetmeni, Mustafa Güden’in ise hazırlık aşamasına önemli katkı sağladığı  2022 Yıllığı  “Kırk Ambar” TYB Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesi’nin ortak çalışması olarak yayımlandı.

Konya’nın bir yıllık kültür envanterinde yer alan çok sayıda ki faaliyet haberlerinin bazıları:

 Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Tuba Işınsu Durmuş; Kütüphane Haftası Kütüphaneci Ali Emiri Efendi/ Dursun Gürlek; İslâm Düşüncesinin Tarih Yapıcı Rolü/ Sait Mermer; Türk Edebiyatında İdeoloji/ Rasim Özdenören; Osmanlı Kuruluş Dönemi Sufileri/Prof. Dr. Haşim Şahin; Vefatının 35. Yılında Çocuklar A. Cahit Zarifoğlu'nda ne buldu?/ Vural Kaya, M. Ali Köseoğlu, Atilla Yaramış, Ahmet Aka, Fatma Tutak; Vefatının 35. Yıl Dönümünde Cemil Meriç'in “Bu Ülke”sinden Bugüne Bakmak/ Burhan Sakallı; Türkiye'de Animasyon Sineması/ Doç. Dr. Birgül Alıcı; Asrımızın Dede Korkut'u Mustafa Necati Sepetçioğlu/ Prof. Hülya Argunşah; 100. Yaşında Fethi Gemuhluoğlu/ Sadık Yalsızuçanlar, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz; Şiir Atölyeleri - 12. Mevlânâ Şiir Şölenine Katılan Şairlerin Şiirleri; Vefatının 60. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar/Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Dr. Fatih Özdemir, Dr. Mert Öksüz; Süleyman Çelebi Mevlit/ Prof. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, Dr. Mustafa Yıldırım; Vefatının 1. Yılında Sezai Karakoç

 Ahmet Köseoğlu eserin ön sözünde, faaliyetlerin planlanması, gerçekleşmesi ve sonunda kitap olarak yayınlanması sürecine dair şu bilgileri veriyor:

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 1994 yılında kurulmuş olup çeşitli faaliyetlere zaman zaman ev sahipliği yaparken, 2002 yılından itibaren bu faaliyetleri takvimli, planlı periyodik bir kültürel etkinlikler şekline bürünmüş, salgın döneminde bile ara vermeden devam etmiş ve her bir etkinlik, katılımcılara sanatın ve kültürün zengin dünyasını sunma hedefiyle özenle düzenlenmiştir.

Etkinliklerin çeşitliliği, sinemadan düşünceye, hikayeden şiire, romandan edebiyatın diğer dallarına kadar geniş bir yelpaze içermektedir. Bu süre zarfında, her cumartesi günü saat 14.00.’te düzenlenen programlar, sanat ve kültür dünyasının çeşitli boyutlarını ele alarak katılımcılara zengin bir içerik sunmuştur. Sanattan düşünceye, hikayeden şiire kadar geniş bir konu yelpazesi, modern tarz ve düşünceyi irdeleyen ve aynı zamanda gelenekten geleceğe bir perspektifle ele alınmış ve bu alanlardaki değerlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması ön planda tutulmuştur.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi bu faaliyetlerini sadece sosyal medya üzerinden canlı yayınlayarak ve Youtube üzerinden kayıtlara alarak sınırlı tutmamış, aynı zamanda bu değerli içerikleri yazılı formda kitaplaştırmaya yönelmiştir. “Kırkambar” adıyla kitaplaştırılan 2022 yılı kültürelfaaliyetlerimizin deşifre edilmesi ve konuşmacıların bilgileri dahilinde oluşturulmuş olup, programların görüntülü sesli kayıtlarının ötesinde, kalıcı yazılı bir iz bırakma çabasını yansıtmaktadır. Yazılı kültürün medeniyetimizin zenginleşmesine, kültürel zenginliğine, çeşitliliğine ciddi bir katkı yaptığının farkındayız ve kitap yapmaya, faaliyetlerimizi kitaplaştırmaya devam ediyoruz.”

Köseoğlu yazısının sonunda emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söylüyor: “Emeği geçen bütün akademisyenlere, yazarlara ve edebiyatçılara teşekkür ediyor, kitaplaştırma sürecinde  emek veren Ahmet Aka, Mustafa Güden’e şükranlarımızı sunuyoruz. Hususen bu faaliyetlere destek veren  Selçuklu Belediyesi Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılcı’ya minnettarlığımızı ifade ediyorum”

Konya’nın bir yıllık kültür envanterini oluşturan “Kırık Ambar” ı hazırlanmasında emeği geçen başta Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu olmak üzere  herkesi kutluyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 366 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim