• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

“Okuma Süreçleri” kitabı çıktı

“Okuma Süreçleri” kitabı çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesince geçtiğimiz günlerde ilki gerçekleştirilen "Ankara Edebiyat Festivali"nde ödül töreni de düzenlendi.

Jüri tarafından “Deneme” dalında büyük ödüle layık görülen isim; yazar, şair ve eleştirmen  Osman Özbahçe oldu. Özbahçe, 2007 yılında yayımlanan “Kural Dışı” adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından eleştiri dalında yılın kitabı ödülüne değer bulunmuştu.

Dergiciliğinin yanı sıra; günümüz şairlerinin şiirleri üzerine eleştirel metinler yazmasıyla tanınan Osman Özbahçe peş peşe deneme eserleri yayınlamaya devam ediyor.

Bu yılın Nisan ayında çıkan; “Edebiyatsız Edebiyat” ve “Çevrimdışı”ndan sonra şimdi de Özbahçe’nin “Okuma Süreçleri” eseri Ebabil yayınlarından yayımlandı.

Daha önceki eserlerinde olduğu gibi Özbahçe bu eserinde de kitabın ortasından konuşmaya devam ediyor.

“Dünyacı ünlü yazarlardan genç yazarlara tavsiyeler”, “nasıl yazar olunur?”, “gençlere kitap önerileri”, “şairden şiir yazma teknikleri”, “genç yazara öğütler”, “usta yazarlardan okuma listesi”, “gençler hangi dergiyi neden takip etmeli...”

Edebiyatla ilgilenen hemen hemen her gencin karşılaştığı bu tür tavsiye ve yönlendirmelere farklı bir bakış açısı getiren Özbahçe nasihatçileri eleştirmekle kalmıyor “neye ve kime göre bu tavsiyeler” diyerek onlara mesajlar da veriyor.

“Okuma Süreçleri”ni okuyucuya tanıtım amaçlı hazırlanan arka kapak yazısında ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Genç insanlar söz konusu olduğunda nasihat kapısı hiç kapanmıyor. Onlara yazar olsaydınız nasıl yazardınız diyen yok. Edebiyat tarihi akım önerileriyle, böyle yazılır önerileriyle dolu. Bu önerileri tekrarlamanın anlamı var mı? Gençlerin önüne akımları sıra sıra dizsek ve birini seçmelerini istesek, onlardan seçtikleri akımın özelliklerini taşıyan bir şiir yazmalarını istesek hangisi yazamaz? Hangisi söz konusu kurallar dizisini işleterek bir metin üretemez? Peki, yazılan metne şiir diyecek miyiz? Hikâye diyecek miyiz? Gençlere kendinizi adayın demek kolay. Başka türlü yazamazsınız demek kolay ya da yazmak için okumak şart, okumayan yazamaz demek. Peki neyi okuyacak? Nasıl okuyacak?

Dergi izleyin dediğinizde hangi dergiyi niçin öneriyorsunuz? İnternet ortamlarından uzak durun, internet dergi editörsüz dergidir dediğinizde internet dergileriyle edebiyat dergileri arasındaki farkı nasıl örnekleyeceğiz? İşin teorisini arayın ama teoriye teslim olmayın dediğimizde önerimiz nedir?

Birbirinden kıymetli yazarlarımızla Okuma Süreçleri'nde bu sorulara cevap aradık. D. Mehmet Doğan, Arif Ay, İbrahim Demirci, Yıldız Ramazanoğlu, Necip Tosun, İhsan Deniz, Ali Sali, Turan Karataş, Hüseyin Atlansoy, Dursun Ali Tökel, Sadık Yalsızuçanlar, Şaban Abak, Mustafa Aydoğan, Gökhan Özcan, Hüseyin Akın, Hicabi Kırlangıç, Yusuf Turan Günaydın, Ali Utku, Hakan Şarkdemir, Selçuk Küpçük, Mehmet Aycı, Hayriye Ünal, Vural Kaya, Osman Özbahçe, Zeynep Arkan okuma süreçlerini yazdı. Edebiyat “ölümün çürütemediği güzellik”tir. (Sezai Karakoç) Yazarlarımız bize o güzellikten bir demet sundular.”

 

Okuma Süreçleri / Osman Özbahçe / Ebabil Yayıncılık / Yayın Tarihi: 30.09.2022 / Sayfa Sayısı:            224 / ISBN:    9786257470247

                                                                                                    Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim