• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

TYB Akademi’nin Milli Mücadele Sayısı Çıktı

TYB Akademi’nin Milli Mücadele Sayısı Çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 4 ayda bir yayınlanan hakemli dil, edebiyat ve sosyal bilimler dergisi TYB Akademi, 3. Yayın döneminde “Milli Mücadele” başlığı ile çıktı.

Bilim adamları, tarihçiler ve akademisyenlerin; “Milli Mücadele”nin siyasi, sosyal, ekonomik ve uluslararası boyutlarını ele alan makalelerinin yer aldığı TYB Akademi dergisi; 9. Yılında 27. Sayısı ile okuyucularıyla buluştu.

TYB Vakfı İktisadi İşletmesi adına İmtiyaz Sahipliğini D. Mehmet Doğan’ın üstlendiği derginin Yayın Yönetmenliğini Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Yazı İşleri Müdürlüğünü Mustafa Ekici, İngilizce Editörlüğünü Doç. Dr. Beyazıt Akman, bu sayının editörlüğünü ise Prof. Dr. Caner Arabacı  ve Dr. Nuri Salık birlikte yaptı.

D. Mehmet Doğan’ın “100 Yıl Sonra Millî Mücadele’ye Bakmak” başlıklı sunuş yazısıyla başlayan dergide yayınlanan makaleler ve yazarları şöyle:

Caner Arabacı: Anadolu’da Konya Merkezli Olarak Örgütlenen İlk Kuva-yı Milliye Hareketi ve Mersinli Cemal Paşa, Halil Burak Sakal: Millî Mücadeleye İngiliz Okulu Yaklaşımı: Uluslararası Toplumun Genişlemesi ve Batı’ya Karşı İsyan, Mustafa Budak: Misak-ı Millî’den Lozan’a İskenderun Sancağı’nın Statüsü, Ali Demirel: Milli Mücadele Döneminde İstanbul-Anadolu Arasındaki İktidar Mücadelesi (30 Ekim 1918 - 23 Nisan 1920),  Hasan Ali Polat: Millî Mücadele’yi Başlamadan Engellemeye Yönelik Bir Teşebbüs: İtilaf Devletleri’nin Mütareke Hükümleri Uygulamasını Tetkik İçin Anadolu’ya Gönderdikleri Subaylar, Yakup Öztürk: Millî Mücadele Romanlarında Bir Temsil Sorunu Olarak Yeşil Gece, Ümit Eser: İzmir’in İşgalini Bağlama Yerleştirmek: İngiliz ve Yunan Kaynaklarına Göre Dünya Savaşı Sonrası Bir Çarpışma Olarak Milli Mücadele, Nurcan Özkaplan Yurdakul: Kudüs’te İngiliz Varlığının Dinden İdeolojiye Değişen Gerekçelerine Özet Bir Bakış.

Derginin kitap tahlili bölümünde ise; “Funda Arslan Bilgin: Osman Okyar: Millî Mücadele Dönemi Türk- Sovyet İlişkilerinde Mustafa Kemal (1920- 1921), Alperen Gökçe: İsmail Ediz: Diplomasi ve Savaş - Batı Anadolu’da Yunan İşgali 1919-1922, İsmail Yurdakurban: Ömer Akdağ: Millî Mücadele Tarihi, Şahin Doğan: Mustafa Budak: Misâk-ı Millî’den Lozan’a İdealden Gerçeğe Türk Dış Politikası” yer alıyor.

TYB Akademi literatüre önemli katkılar sağladı

1 Ocak 2011 tarihinde “Gazali” sayısı ile  yayın hayatına başlayan TYB Akademi dergisi; Evliya Çelebi, Said halim Paşa, Çağdaş İslam Düşüncesi, Ahmet Hamdi Tanpınar, 100. Yılında Balkan Savaşları ve Muhaceret edebiyatı, Türkiye’nin Düşüncesi, Türkiye’nin Tarihi, Türkiye’de Sosyoloji-Metinler, Sosyologlar,  Yaklaşımlar, Edebiyat ve Eleştiri, 100. Yılında 1. Dünya Savaşı, Osman Turan ve Selçuklular, Türkiye’de Eğitim, felsefesi ve Sorunları, 100 Yıl Sonra Çanakkale Zaferi, Ortadoğu, Türkiye’de Yüksek Öğretim ve Akademi, Türk-Rus İlişkileri, İran ve Türkiye, Amerika, Çin, İsrail, Orhan Okay, Estetik, Mizah/İroni, Yerlilik/Yerellik, Yaşayan Edebiyat sayıları ile literatüre önemli katkılar sağlamıştı.

TYB Akademi’nin Milli Mücadele  sayısı: Yıl: 9 / Eylül 2019 / ISSN: 2146-1759/ 25.TL

                                                                                                                      Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1407 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim