• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Ayşe Sultan Babası Abdülhamid'i Nasıl Anlattı?

Ayşe Sultan Babası Abdülhamid'i Nasıl Anlattı?
Ayşe Osmanoğlu’nun 'Babam Sultan Abdülhamid' isimli hatıratı, Sultan Abdülhamid’i ve dönemini anlatan önemli bir kaynak. Metin Uygun yazdı.

Ayşe Osmanoğlu’nun Babam Sultan Abdülhamidisimli hatıratı, Sultan Abdülhamid’i ve dönemini anlatan önemli bir kaynak. Kitap ilk yayınlandığı yıllarda hatırı sayılır bir ilgi görmüştür. Yayınlandıktan sonra Sultan Abdülhamid’e veya devrine dair yerli ve yabancı eserlerin sıkça müracaat ettiği bir kaynak, bir el kitabı olmuştur.

Bu hatıratın yayınlanma süreci oldukça maceralıdır. Yılmaz ÖztunaTarih Sohbetleri 2kitabında bu süreçle ilgili önemli bilgiler verir. Öztuna’nın verdiği bilgiye göre Ayşe Sultan’ınBabam Sultan Abdülhamid adlı hatıratı, 1950’li yıllarda ilk defa Hayat dergisi tarafından tefrika olarak yayınlanmaya başlar. Tefrika ilgi görür ve tirajı da hayli yükselir. Fakat tefrikanın yayını yarıda kesilir. O zaman cumhurbaşkanı olan Celal Bayar, hatıratta yer alan İttihat ve Terakki Partisialeyhindeki yazılardan rahatsız olur ve derginin yönetimine bu yönde şikâyetlerini bildirir. Öztuna’nın açıklamasına göre bunun sebebi, İttihat ve Terakki’nin Celal Bayar’ın ilk partisi olmasıdır. Ve Celal Bayar ilk partisine candan bağlıdır. Bununla birlikte Bayar’ın Abdülhamid’e ve Osmanoğullarına düşman olmadığını belirten Öztuna, Bayar’ın Ayşe Sultan ve ailesine el altından yardım ettiğini ve bunu da ilk defa kendisinin açıkladığını söyler.

Kitabı birinci dereceden bir tarih kaynağı olarak niteleyen Öztuna, Harem-i Hümayun hakkında yer alan bilgilerin eşsiz değerde olduğunu belirtir. Öztuna, Sultan Abdülhamid hakkında yazılan diğer hatıralara da temas eder. Mesela Sadrazam Said Paşa’nın, Cemil Topuzlu’nun ve “büyük romancı” dediği Halit Ziya Uşaklıgil’in hatıratlarında İkinci Abdülhamid hakkında anlattıklarının tamamen yalan olduğunu söyler. Konuyu derinlemesine bilmeyen çok tarihçiyi kandırdıklarını ifade eder. (s.56,57). Kitabın son bölümünde bu hatıratlarla ilgili detaylı bir değerlendirme bulunur.

1960 yılında ilk baskısı yayınlanan Babam Sultan Abdülhamid kitabı, 1984 yılında Selçuk Yayınları tarafından yeniden yayınlanır. Daha sonra muhtelif yayınevlerince yayınlanan eserin yeni baskıları Timaş Yayınevi tarafından yapılmaktadır.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/24279/ayse-sultan-babasi-abdulhamidi-nasil-anlatti

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim