• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Bağımsız bir Endülüs hayal etti, kurşuna dizildi

Bağımsız bir Endülüs hayal etti, kurşuna dizildi
Blas Infante bağımsız bir Endülüs kurmayı hedefliyor ve davasını bu minvalde güdüyor. Müslüman olduktan sonra ise söyleminin içerisinde İslami bir hava hâkim. Mustafa Runyun yazdı.

İslam tarihine bakıldığında pek çok ilgi çekici ve farklı sima ile karşılaşmak mümkün. Ama bunu illaki uzak dönem ile kısıtlamak makul bir şey değil. Yahut bu şahısların sultanlar, emirler, büyük âlimler olmasına da gerek yok. Tarihin içinde kaybolmak denen şey galiba kendini biraz burada gösteriyor. Ahmed Blas Infante benim uzun zamandır dikkatimi çeken bir şahsiyet mesela. Akif Emre’nin bir sohbetini dinlerken tesadüfen kendisinden haberdar olduğum, aslında gözümden kaçmış olan biri. Peki, kimdir Ahmed Infante? 1885’de Casares’de doğmuş, 1936’da General Franco’nun kuvvetleri tarafından Sevilla’da kurşuna dizilerek öldürülmüş Endülüslü bir politikacı, hukukçu, lider. Belki de buraya daha pek çok meslek ve özellik eklememiz mümkün.

Onu tarihte önemli kılan özelliklerinden bir diğeri ise, Endülüs’ü yeni baştan kuran adam olması. Onu araştırdığım pek çok kaynakta onun Endülüs milliyetçiliğinin fikir babası olduğu yazıyor. Uzaktan bir gözlemci olarak Endülüs ile ilgili gördüğüm farklı fotoğraflarda da Endülüs’e sinmiş önemli bir figür olduğu da fark edilebiliyor. Pek çok cadde ve sokakta Infante’nin heykeli ve büstü var.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19274/bagimsiz-bir-endulus-hayal-etti-kursuna-dizildi.html

Bu haber toplam 1967 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim