• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Batı'nın Doğu'ya bakışını net bir şekilde aktardı

Batı'nın Doğu'ya bakışını net bir şekilde aktardı
Halil Halid, 'Hilal ve Haç Çekişmesi' kitabında Batının kendinden olmayan dünyaya bakışını çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyar. Metin Uygun yazdı.

Halil Halid (1869-1934), memleketimizin az tanınan önemli şahsiyetlerinden birisidir. Çok eser vermiş. Ama çok az tanınmaktadır. Ankara’da doğmuş. Sultan Abdülmecit döneminin âlim ve şeyhlerinden (Şa’baniye şeyhi) olan Çerkeşli Mustafa Efendi’nin torunudur. İyi bir eğitim almış. İstanbul’daki siyasi havadan sıkılıp İngiltere’ye gitmiş ve buraya yerleşmiş. Burada gazetecilik yapmış. Londra’daki Osmanlı elçiliğinde konsolos yardımcılığı yapan Halil Halid, Cambridge Üniversitesi’ne öğretim elemanı olarak atanır ve burada Türkçe öğretmenliği yapar. Çeşitli yayın organlarında Türkiye hakkında sosyal ve siyasi içerikli yazılar yazar.

İngiltere’de bulunduğu esnada İngiliz dış siyasetini ve İngilizleri yakından tanıma imkanı bulur. Bu imkanı bir çok eser vererek değerlendirir. Eserlerinde, Avrupalıların Müslümanlara ve özellikle Türklere yönelik düşmanlıklarını, art niyetlerini, karalamalarını ortaya koyar. Onların çirkin propaganda ve yayınlarına karşı yazılarıyla cevaplar verir. Müslümanların Batıya ve onun taktiklerine karşı devamlı olarak uyanık olmaları gerektiğini ısrarla vurgular.

Müslüman Doğu’nun davasını savundu

Halil Halid’in eserlerinden birisi de Hilal ve Haç Çekişmesi isimli çalışmasıdır. Bu çalışmayı Prof. Dr.Mehmet Şeker ve Dr. Adnan Bülent Baloğlu hem tercüme etmişler ve hem de sadeleştirmişler. Eseri kitap olarak Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları 1997 yılında yayınlamış. Bu eser önce Londra’da 1907 yılında neşredilmiş, daha sonra Türkçesi de kendisi tarafından yapılmış ve Mısır’da 1325 yılında basılmıştır. Kitapta Mehmet Şeker ve A. Bülent Baloğlu, hem eser hakkında, hem de Halil Halid’in hayatı, çalışmaları ve eserleri hakkında geniş bilgi vermektedirler.

Kitapta yazarın Batı ile ilgili tespitleri, değerlendirmeleri bulunmaktadır. Halil Halid, Batının kendinden olmayan dünyaya bakışını çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyar. Yazarın o gün ortaya koyduğu düşüncelerin, Batı hakkındaki tespitlerinin bugün de geçerliliğini koruduğunu yakinen görüyoruz. Bu kitabı yazmaktaki amacını “Müslüman Doğu’nun davasını savunmak ve Batı medeniyeti hakkındaki bazı düşünceleri Müslüman bakış açısıyla ortaya koymak” olarak belirtir. Halil Halid, yaşadığı dönemde birçok Osmanlı genci gibi Batı medeniyetinin üstün olduğu modasına kapılır. Avrupa’nın her şeyini takdir etme alışkanlığının kendisini de etkilediği itirafında bulunur. İngiltere’de geçirdiği on dört yıl, Halil Halid'in bu düşüncelerinin yersiz olduğunu, Batı medeniyeti hakkında ortaya sürülen fikirlerin, görüşlerin abartılı ve yanlış olduğunu yakından görmesini sağlar.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/Manset/22219/batinin-doguya-bakisini-net-bir-sekilde-aktardi.html

Bu haber toplam 750 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim