• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Bir hayat hikayesinin kağıttan tanıkları

Bir hayat hikayesinin kağıttan tanıkları
Salim Çonoğlu, 'Hikaye ve Romanlarında Ahmet Mithat Efendi' adlı kitabında Ahmet Mithat Efendi'nin hayatı ile eserleri arasında bir bağ olduğunu gözler önüne seriyor. Necdet Ömer Özer yazdı.

3 Kasım 1839'da halka duyurulan Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile Batılılaşma hareketi hızlanmıştır. İleriki yıllarda münevverler, toplumu ya Batılılaşma ya da geleneksel kültürü muhafaza ederek devletin her alanda terakki edilmesi gerektiği hususunda görüşlerini halka bir şekilde beyan ettiler. Ahmet Mithat Efendi, geleneksel kültürün muhafaza edilmesiyle terakkinin gerçekleşebileceğini hayatı boyunca savunmuştur. İşte Salim Çonoğlu, Hikaye ve Romanlarında Ahmet Mithat Efendi adlı kitabında Ahmet Mithat Efendi'nin hayatı ile eserleri arasında bir bağ olduğunu 194 sayfada gözler önüne seriyor.

Kitabın başında Batılılaşma süreci ve Ahmet Mithat Efendi'nin yaptığı işler sonucunda kazandığı ünvanların nedeni açıklanmakta, 3 Kasım 1839 tarihinden sonra Batılılaşma süreci hızlanan Devlet-i Aliyye'nin, Batı'dan maddî ve manevî unsurlar almaya başlaması anlatılmaktadır. Yazar, bu olayı bir ailedeki babanın başka yere gittikten sonra bu aileye üvey baba gelmesine benzetmiştir. Öz baba aileyi terk etmeden evvel çocuklarına geleneksel unsurları anlatarak onların kült-i atiki koruyan bir direk olduğunu söylerken, üvey babanın ise geleneği bozarak âdâb-ı cedidi getirdiğini söylemektedir. Fakat toplum ikiye ayrılmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/bir-hayat-hikayesinin-kagittan-taniklari-h21445.html

Bu haber toplam 456 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim