• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Biyografi farklı bir bilim dalı, ayrı bir disiplindir

Biyografi farklı bir bilim dalı, ayrı bir disiplindir
Mahmut Çetin, ismi biyografi çalışmaları ile özdeşleşmiş bir isim. Yıllardır Türkiye'nin biyografi arşivi olarak işleyen biyografi.net'i yürütüyor ve bu alanda kitaplar yazıyor. Mehmet Erken, Çetin ile biyografi'ye dair konuştu.

Mahmut Çetin, ismi biyografi çalışmaları ile özdeşleşmiş bir isim. Yıllardır Türkiye'nin biyografi arşivi olarak işleyen biyografi.net'i yürütüyor ve bu alanda kitaplar yazıyor. Boğazdaki Aşiret, X İlişkiler, Aydın Yabancılaşması, Biyografi Kitabıgibi alanında önemli eserlerin sahibi. Özellikle Boğazdaki Aşiret kitabı, hem kitap olarak hem de kavram olarak kullanılan bir eser.

Son senelerde Sondevir.com'un da daimi yazarları arasında yer alan Mahmut Çetin ile, "biyografi" üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi beğenilerinize sunuyoruz.

Evvela sizin biyografinizi alsak.

Bence yeryüzünün en güzel biyografik sunumunu Yunus Emre yapmıştır: ‘Ete kemiğe büründüm/ Yunus diye göründüm’ diyor. Bu söz üstüne kendini birinci tekil şahıstan anlatmak bana biraz kerih geliyor. Meraklısı biyografimize internetten göz atmalı.

Mahmut Çetin biyografisi nasıl oluştu?

Tanpınar, günlüklerinde ‘kendini yapmak’ tabirini kullanır. İnsan aslında tercihleriyle kendi biyografisini kendi yazar. Ben gazetecilik ve televizyonculuk yıllarımda önemli insanlarla tanıştım. Bu insanlardan yararlanmaya çalıştım. Onlardan öğrendiğim temel kazanım, “bir şey yapmak istiyorsan onun oluş halini yaşamalısın” düsturu oldu. Mehmet Kaplan, Mustafa Miyasoğlu’nu uyarır: “Yazar olmak istiyorsan, yazar gibi yaşamalısın.” Ben bu nasihatleri dinledim. Memuriyete, rutin işçiliğe zorunlu olmadıkça bulaşmadım. İçki öldürür, memuriyet süründürür. Türk kültür hayatının temel çıkmazlarından biri yazanların önemli bir kısmının memur olmasıdır. Memur, emir alan adam. Yazar, inşa sahibidir, iddia sahibidir.

Bu alana neden girdiniz?

İmamı Rabbani, ‘herkes bir iş için yaratılmıştır’ buyurur. Ben kendimin biyografi, kupür, kitap işleri için yaratıldığıma inanıyorum. Sevdiğim işi yapmaya çalışıyorum. Hobilerini iş edinenler, hiç işe gitmemiş gibi zevkle çalışırlar. Ben sevdiğim işi yaptığım için Yüce Rabbim’in sevdiği kullarından olduğuma inanıyorum. Farabi, kitap zevki olanların cennette birlikte olacağını ve yine sohbet edeceklerini söyler. Borges’in de benzer bir cennet tahayyülü vardır. Doğrusu benim cennet beklentimde de benzer düşünceler var.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/Manset/22149/biyografi-farkli-bir-bilim-dali-ayri-bir-disiplindir.html

Bu haber toplam 968 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim