• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Bu Saadet Bize Yeter 1: Tarık Buğra’ya Bakış

Bu Saadet Bize Yeter 1: Tarık Buğra’ya Bakış
Bir vesileyle Taha Toros arşivinde Tarık Buğra’yı aratınca ortaya yazarın yaşadığı dönemde yazmış olduğu gazete yazıları, notları çıktı.

Bir vesileyle Taha Toros arşivinde Tarık Buğra’yı aratınca ortaya yazarın yaşadığı dönemde yazmış olduğu gazete yazıları, notları çıktı. Cahit Sıtkı Tarancı hastalanınca, Necip Fazıl vefat edince kalemine sarılmış, Yahya Kemal ve Ahmet Haşimile ilgili duygularını yine yazılarında dile getirmiş. Tarık Buğra’nın genel hatlarıyla, detaylandırmadan bir portresini çizmek üzere niyetleşip, bu yazıları iki ana başlık üzerinde derleyebiliriz. İlk yazıda hem Buğra’nın sanat üzerine, kendi eserleri üzerine, yayıncılık üzerine sözlerine hem de Tarık Buğra için başkaları tarafından söylenmiş sözlere bakıp, ikinci yazıda ise diğer edebiyatçıların Tarık Buğra nezdindeki yerini görebiliriz. Yani birinci yazıda ayna bizim elimizdeyken, ikinci yazıda Tarık Buğra’ya devrederiz.

Tarık Buğra’ya Bakış

Tarık Buğra’nın başarısındaki en önemli unsur “görgü tanıklığı”dır. Yaşanmışlık hissi, yazdıklarına doğallık ve samimiyet katacak, bu da başarıyı getirecektir. Haldun Taner, 1984’te “Devekuşuna Mektuplar” başlığı altında yazdığı yazılarından birinde, yakın tarihin romana yansımasının ve bunun da toplum tarafından kabul görmesinin samimiyete ve yaşanmışlığa bağlı olduğunu söyler. “Yakın tarihin devirlerini yansıtan roman yazmak kolay iş değildir. Ama o tarihi ya olgun insan, ya genç adam, ya da yeni yetişen çocuk olarak yaşamış, koklamış olanlar, o atmosferi abartısız, inanılır dozda verebilme şansına daha fazla sahiptirler.Yakup Kadri’yi, Reşat Nuri’yi, Kemal Tahir’i, Nahid Sırrı’yı, Tarık Buğra’yı yakın tarih romanlarında başarılı yapan da budur. Yakın tarihi arka fon almak heveslisi genç yazarların fire verdiği yanda, işte bu yaşamamışlık gediğini kapamak için bel bağladıkları dokümantasyon bilgiçliğidir. İkinci elden tarih, ille bir yerinden sırıtır. Tarihin büyüsü, bu ayrıntıların yığılışında değil, akıcı ve doğal bir ekonomi ile verilişindedir”.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/24326/bu-saadet-bize-yeter-1-tarik-bugraya-bakis

Bu haber toplam 980 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim