• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Cenap Şahabettin Türk Şiirinde Kimleri Etkiledi?

Cenap Şahabettin Türk Şiirinde Kimleri Etkiledi?
Atakan Yavuz’un 'Görülmeyen Modern & Cenap Şahabettin' kitabında, şairin bazı dizeleri tekrar gün yüzüne çıkartılıyor ve o dizenin hem çağdaşlarında hem de sonraki kuşak üzerindeki etkileri sorgulanıyor. Ahmet Serin yazdı.

Edebiyat evinin kabına sığmaz hırçın çocuğu şiir, bizi her daim şaşırtmaktan vazgeçmeyecek muhtemelen. Öyle bir şey ki şiir ve şiirin kılavuzluğu, sayfalar arasına gizlenmiş olan bir dize, zaman geliyor yaydan fırlayan bir ok gibi çağlar aşıp bazı insanları etkiliyor, o güne kadarki akışın ritmini bozuyor, birçok şeyin farklı bir biçimde görünür kılınmasına sebep oluyor. Bazı dizeler zaman adı verilen değirmene direnemeyip öğütülürken bazı dizeler de yıllar sonra bir şeyleri dönüştürebiliyor.

Atakan Yavuz’un Ebabil Yayınları’nın yüz seksen yedinci kitabı olarak çıkan “Görülmeyen Modern & Cenap Şahabettin” kitabında da, işte şairin bazı dizeleri tekrar gün yüzüne çıkartılıyor ve o dizenin hem çağdaşlarında hem de sonraki kuşak üzerindeki etkileri sorgulanıyor.

Bilindiği üzere Cenap Şahabettin, Halit Ziya ve Tevfik Fikret’le birlikte Servet-i Fünun edebiyatının ustalarındandır. Herkesin kabul ettiği gibi, grubun diğer yazar şairlerinden farklı olarak, fazlasıyla kendine özgü biridir. Hangi kalıba, hangi akıma dahil edilmeye çalışılırsa çalışılsın, dahil edildiği bu akımlardan/gruplardan ayrılan bir tarafı mutlaka bulunur Cenap Şahabettin’in.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/26777/cenap-sahabettin-turk-siirinde-kimleri-etkiledi

Bu haber toplam 898 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim