• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

D. Mehmet Doğan'dan: İhtiyatlı iyimserlik

D. Mehmet Doğan'dan: İhtiyatlı iyimserlik
Ba­rı­şı is­ti­yo­ruz ve ba­rış­çı yak­la­şım­la­rı so­nu­na ka­dar des­tek­li­yo­ruz. “Ba­rış sü­re­ci­” son iki yı­lın en çok kul­la­nı­lan söz ka­lı­bı.

Ba­rı­şı is­ti­yo­ruz ve ba­rış­çı yak­la­şım­la­rı so­nu­na ka­dar des­tek­li­yo­ruz. “Ba­rış sü­re­ci­” son iki yı­lın en çok kul­la­nı­lan söz ka­lı­bı. İyim­ser­lik ola­ğan­dır, iyim­ser ol­ma­lı­yız ve ümit­siz­li­ği red­det­me­li­yiz. Ba­rış ümi­di­ni her za­man mu­ha­fa­za et­mek zo­run­da­yız. 

Bü­tün bun­lar­la bir­lik­te ih­ti­ya­tı da el­den bı­rak­ma­mak ge­re­ki­yor... Es­ki­ler ne de­miş: Eğer ba­rış is­ti­yor­san sa­va­şa ha­zır ol! (Ha­zır ol cen­ge is­ti­yor­san sulh u sa­lah!) Dol­ma­bah­çe­’de ilan edi­len “si­lah bı­rak­ma­” mu­ta­ba­ka­tın­dan son­ra biz­zat Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın be­yan­la­rı böy­le bir ih­ti­yat­lı­lık tel­kin edi­yor. 

İh­ti­yat­lı­lık se­bep­siz de­ğil..Çün­kü her Se­la­had­din Se­la­had­din Ey­yu­bî de­ğil ve ni­ce­si­nin kol­tu­ğu­nun al­tın­dan haç çı­kı­yor! İki yıl ön­ce­si­ne dö­ne­lim: Ba­rış sü­re­ci­nın baş­la­dı­ğı gün­le­re. Ne bek­le­ni­yor­du? Te­rör ör­gü­tü­nün si­lah­lı un­sur­la­rı ül­ke sı­nır­la­rı dı­şı­na çe­ki­le­cek...Pe­ki ne ol­du?

De­ği­şen bir şey ol­ma­dı. Ala­ve­re da­la­ve­re si­lah­lı un­sur­lar yer­li ye­rin­de!

Bu­nun iç gü­ven­li­ğe yan­sı­ma­sı­nın si­lah­lı un­sur­la­rın so­kak­lar­da kim­lik kon­tro­lün­den, kü­çü­cük ço­cuk­la­rın da­ğa kal­dı­rıl­ma­sı­na, ba­zı şe­hir­le­rin so­kak­la­rın­da hen­dek­ler ka­zıl­ma­sı­na ve ni­ha­yet 6-7 ekim ted­hiş olay­la­rı­na ka­dar var­dı­ğı­nı unut­mak müm­kün de­ğil. 

Hü­kü­met ba­rış için ge­rek­li ça­ba­yı gös­te­ri­yor. Mu­ha­tap­la­rın ta­ma­mı­nın ay­nı ko­num­da ol­du­ğu söy­le­ne­bi­lir mi? Ya­şa­nan­lar, bu hu­sus­da iyim­ser ol­ma­mı­zı en­gel­li­yor. 

De­ni­yor ki, “Bu mu­ta­ba­kat 15 gün ön­ce ilan edi­le­cek­ti...” Ne­den bu­gün­le­re kal­dı? “Kan­di­l’­in tav­rı yü­zün­den.” 15 gün­de ne de­ğiş­ti ki, Kan­dil yel­ken­le­ri su­ya in­dir­di? 

Mu­ha­tap­lar, 10 mad­de­lik me­tin­de giz­len­miş ba­zı hu­sus­la­rın hü­kü­met ta­ra­fın­dan ye­ri­ne ge­ti­ri­le­ce­ği id­di­asın­da­lar. Bun­lar­dan en so­mu­tu Mec­li­s’­te gö­rüş­me­le­ri de­vam eden “İç gü­ven­lik pa­ke­ti...”

“İç gü­ven­lik pa­ke­ti­” çe­ki­le­cek ve­ya de­ğiş­ti­ri­le­cek...Bu müm­kün mü? 

Hü­kü­met, Po­lis Va­zi­fe ve Sa­la­hi­yet Ka­nu­nu, Jan­dar­ma Teş­ki­lat, Gö­rev ve Yet­ki­le­ri Ka­nu­nu ve ba­zı baş­ka ka­nun­lar­da cid­di de­ği­şik­lik­ler ge­ti­ren bir ka­nun ta­sa­rı­sı ha­zır­la­dı. Mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin sert en­gel­le­me­le­ri sü­rer­ken 33 mad­de Mec­li­s’­ten geç­ti­…

Ge­ri­de 100 mad­de da­ha va­r…

De­ği­şik­lik Mec­li­s’­ten ge­çen mad­de­ler­de mi ola­cak, son­ra­ki 100 mad­de­de mi?

Eğer bu id­di­alar doğ­ru ise, Hü­kü­me­t’­in önün­de iki yol var: Ta­sa­rı­yı ge­ri çek­mek ve­ya ta­di­lat ya­parak Mec­li­s’­ten ge­çir­mek. 

İki­si de si­ya­se­ten hü­kü­me­tin olum­suz­luk ha­ne­si­ne ya­zı­la­cak. Eğer böy­le bir ge­liş­me bek­le­ni­yor idi ise, ne­den ace­le edil­di? Yok bu mu­ha­tap­la­rın her za­man­ki ba­lon­la­rı cüm­le­sin­den­se, önü­müz­de­ki gün­ler­de gö­rü­le­cek. 

Me­se­le­ler­den bi­ri de şu: Tür­ki­ye se­çi­me gi­di­yor!

İk­ti­dar mil­let­ve­kil­le­ri­nin önem­li bir kı­sım aday ola­ma­ya­cak ve bu du­rum önü­müz­de­ki gün­ler­de açık­lık ka­za­na­cak. Gö­re­vi so­na ere­cek mil­let­ve­kil­le­ri­nin “mi­sa­fir sa­nat­cı­” ola­rak ay­nı he­ye­can­la ka­nu­nu des­tek­le­me­le­ri bek­le­ne­bi­lir mi? 

Bir de­fa mil­let­ve­ki­li olan­lar bu­nun ömür bo­yu sü­re­cek bir gö­rev ol­du­ğu ze­ha­bı­na ka­pı­lı­yor­lar. Bu­nu ne­re­den an­lı­yo­ruz? Sü­re­si do­lan mil­let­ve­kil­le­ri­nin bü­yük ço­ğun­lu­ğu­nun ya­şa­dık­ça aday aday­lı­ğın­da ıs­rar­lı ol­ma­la­rın­dan! Üç dö­nem ku­ra­lı­nı del­mek için hâ­lâ ak­lı­a ge­len ve­ya gel­me­yen her yo­lu de­ne­me­le­rin­de­n…

İyim­ser­li­ğin ye­ri­ni ih­ti­ya­ta bı­rak­ma­sı şa­şır­tı­cı ol­ma­ma­lı­….

03.03.2015 Vahdet Gazetesi

Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim