• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Dağın eteklerinde bir turizm kenti: Zağvan

Dağın eteklerinde bir turizm kenti: Zağvan
Tunus'un Zağvan kenti ülkenin cazibe merkezlerinden biri. Zağvan dağının eteklerine kurulu olan kent, zengin bitki örtüsüne sahip ve Zağvan dağı da doğal su kaynaklarıyla ünlü. Şehirde Roma ve Endülüs medeniyetinden izler de bulunuyor.

Zağvan, mavi beyaz boyalı evleri, dar sokakları, geleneksel mimarisi ve doğal güzellikleriyle Tunus'un gözde kentlerinden biri. Başkent Tunus'a 50 kilometre uzaklıkta olan kent, doğu Tunus'un en yüksek zirvesi olan Zağvan Dağı'nın eteğinde kurulu.

670 farklı bitki çeşidi ve 93 farklı kuş türünü barındıran 1295 metre yüksekliğe sahip dağ, kentin de en önemli doğa harikaları arasında. Milli park alanı özelliğine de sahip Zağvan dağı, doğal su kaynakları ve eşsiz manzarası ile kente büyük değer katıyor.

Zağvan'ın hemen hemen her yerinde bulunan çeşmeler, bölge insanının da vazgeçilmez durakları arasında. Kent tarih boyunca hem verimli toprakları hem de su kaynakları ile dikkat çekiyor. Kentin kültürel miraslarından Roma arkeolojik kalıntıları arasındaki su tapınağı ve kemerleri de ekolojik turizm açısından büyük önem taşıyor.

Azzuziye tarikatının kurucusu

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan kentte Roma ve Endülüs etkisi hissediliyor. Kentin özellikle tarihi cami ve zaviyelerinde Endülüs mimarisi hakim. Tunus'un tamamında göze çarpan İslam kenti kimliği burada da dikkat çekiyor.

Şehirde, adı Zağvan'la anılan önemli İslam âlimlerinden olan Sidi Ali Azzûz'un makamı bulunuyor. Sidi Ali Azzuz, Tunus'ta Endülüs kültür ve dini hayatının yerleşmesinde en büyük pay sahibi. 1710'da vefatının ardından Binzert'te defnedilen Sidi Ali Azzuz'un Zağvan'daki makamı ise dönemin yöneticisi Muhammed Paşa emriyle inşa edilmiş ve kent Azuziye tarikatının merkezi konumuna gelmiş.

Aynı zamanda bir Endülüs mühendisi olan Sidi Ali Azuz, Tunus'ta hâlâ canlı olan Azzuziye tarikatının da kurucusu olarak kabul ediliyor. Endülüs sufi müziğinin yayılmasında önemli bir rol üstlenen tar ve nağrat isimli mağrip tarzı enstrümanlar da kendisine nispet ediliyor. Zağvan, Tunus'taki Endülüs kültürünün beşiği olarak kabul görüyor. Kent, özellikle kış aylarında Tunus'un en fazla turist çeken bölgelerin de başında geliyor.

132 km uzunluğunda tarihi su kemerleri

Roma döneminden Tunus'a miras bir eser Zağvan Su Tapınağı. Mısır, Yunanistan ve İtalya'dan getirilen mermerlerle kaplı olan yapı, dünyadaki bir çok pagan tapınakla ortak özelliklere sahip. Zağvan Dağı'nın bereketli su kaynakları tarihin en eski dönemlerinden bu yana kemerler vasıtasıyla Tunus'a hayat verdi.

Tarihi 2. yüzyıla uzanan su tapınağıysa arkeolojik kalıntıların üzerine yeniden inşa edilerek turizme açıldı. Zağvan'daki tapınak başkent Tunus'un Kartaca bölgesine su kemerleri ile bağlı. Bardo ve Kartaca'da son bulan su kanalları, toplamda 132 kilometre uzunluğa ve 25 bin metreküp kapasiteye sahip.

Deniz seviyesinden 300 metre yukarıda bulunan kemerler, kilometreler boyunca suyu taşıyarak deniz seviyesindeki Kartaca'ya getirdi. Miladi ikinci yüzyılda yaşanan 5 yıl süreli kuraklık sonrası, Roma imparatoru Hadriyanus'un kararıyla inşa edilen kemerler, bu gün halen ayakta. Osmanlı döneminde de su kemerleri restore edildi ve aktif olarak işlevini sürdürdü.

Zağvan Dağı su kaynağı

Tunuslu tarihçi Abdülkadir Haniyye, su tapınağı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Roma döneminde içme suyu sıkıntısı bu kemerleri inşa etmelerine sebep oldu. Roma döneminde Kartaca'ya su taşıyan bu bölge, inanışlarına göre tapılacak değerli bir bölgeydi. Kartaca'ya hayat veren Zağvan'da bu tapınağı inşa ederek bölgenin değerini arttırmış oldular. Tarihi verilere göre su tapınağının inşası, kemerlerin inşasından çok sonraları gerçekleşti. Bu da kemerlerin inşasının miladdan çok önce dahi olabileceğini gösteriyor."

Roma mühendisliğinin başyapıtı sayılan eser Roma İmparatorluğu'nun bugüne dek yapılan en uzun su kemerleri arasında gösteriliyor. Abdülkadir Haniyye sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Savaşlarda, siyasi gerilimlerde ilk zarar gören tarihte hep su kanalları olmuştur. Su hayat demektir. Zağvan Dağı'nda tükenmeyen bir su kaynağı var. Yapılan araştırmalarda 25 bin metreküp depolama ve 32 milyon litre taşıma kapasitesi tespit edilmiştir. Bu da su kaynağının ne denli zengin olduğunu gösteriyor. Zağvan Su Tapınağı, yaşadığımız bu çağda çok değerli bir tarihi eser olarak şehrimize değer katmaya devam ediyor. "

Zağvan kentine değer katan tapınak ve kemerleri Tunus'un tarihi zenginlikleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bu tarihi ve kültürel miras yıl boyu Tunus'u ziyaret eden turistleri de kendine çekiyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20942/dagin-eteklerinde-bir-turizm-kenti-zagvan-video.html

Bu haber toplam 1646 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim